Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crveni križ u Šenoinoj

Jednokatna zgrada na fotografiji nekada se nalazila u Šenoinoj ulici, ali je srušena 1978. godine u izgradnji novog stambenog bloka višekatnica, među Subotičanima prozvanog neslužbenim imenom Tokio. U ovoj građevini skoro četiri desetljeća nalazila se organizacija Crvenog križa, po čemu je nestali objekt ostao upamćen među brojnim članovima ove humanitarne asocijacije. Tijekom gradnje Tokija, zbog rušenja zgrade, organizacija Crvenog križa dobila je drugi prostor u kojem se i danas nalazi, na Trgu žrtava fašizma broj 3.
Zgrada iz prošlosti koje više nema zanimljiva je po još jednoj djelatnosti: tu je 1971. godine u okrilju Crvenog križa utemeljen novi oblik usluga za najstarije stanovnike – Centar za kućnu njegu starih i iznemoglih osoba, preteča buduće kompleksnije institucije, Gerontološkog centra.
Objekt interesantne fasade, ali i nesvakidašnjih simbola koji su postojali na vanjskim zidovima, bio je desetljećima u vlasništvu Crvenog križa, no ovoj organizaciji je svojevremeno ustupljen. Monografija Crvenog križa Subotica 1886. – 2006. (strana 22) bilježi sljedeći podatak: »Slobodna zidarska loža Stella polaris ustupila je početkom 1941. godine Crvenom križu svoju zgradu u Šenoinoj ulici da bi se i tamo formirala javna kuhinja...«. Kuća vrlo zanimljive povijesti, ali... nije sačuvana.
Do preseljenja u vlastiti prostor u Šenoinoj ulici Crveni križ je imao kancelarije na Pravnom fakultetu u nekadašnjoj Wilsonovoj ulici broj 53 (danas Ulica Maksima Gorkog, srednja škola).

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika