Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lista HRvati ZAjedno prikuplja potpise

Izbori za nacionalna vijeća nacionalnih manjina u Srbiji, pa tako i Hrvatsko nacionalno vijeće, bit će održani 4. studenoga, za nešto više od dva mjeseca. I ovoga puta izbori za novi saziv Vijeća bit će posredni, odnosno vijećnici će se birati po elektorskom sustavu. 
Prikupljanje potpisa za elektore u ponedjeljak je započela lista HRvati ZAjedno, čiji je nositelj politička stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Ta lista, koja oko sebe okuplja i udruge te pojedince koji nisu članovi te stranke, prikupljala je proteklih dana potpise u Domu DSHV-a u Subotici, gdje je na »teren« izlazio javni bilježnik (notar) koji je ovjeravao potpise. 
Prikupljanje potpisa za osobe s ove liste bit će nastavljeno, a osim u Subotici, bit će organizirano i u drugim mjestima. 

Odgovoriti izazovu

Po riječima predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova, u toj stranci vjeruju da skupa u suradnji s udrugama i pojedincima koji podržavaju njihov program mogu stvoriti uspješan i kadrovski snažan sastav HNV-a u predstojećem razdoblju. Isto tako, vjeruju da mogu mobilizirati dovoljan broj pripadnika hrvatske zajednice kako bi bio osiguran minimalno potrebni broj elektora (njih 60) za održavanje elektorske skupštine u studenome. Inače, za jednog elektora potrebno je prikupiti 60 potpisa potpore, što ukupno znači minimalnih 3.600 potpisa. 
»Bili bismo sretniji da je broj ovjerivača potpisa veći i da je to jednostavnije organizirano kao što je bilo za ranije izbore. Ranije su oni koji rade u sudu i javnoj upravi to mogli raditi, a sada to čine jedino javni bilježnici. Također, mreža javnih bilježnika u manjim mjestima je slabija, što umanjuje resurse za prikupljanje potpisa. No, čvrsto vjerujemo da će javni bilježnici moći odgovoriti tom izazovu. Vidimo da to ovdje u Subotici dobro ide i da ćemo taj posao zajednički moći uspješno završiti«, kaže Žigmanov. 
Potpora udruga i pojedinaca

Od udruga, listu HRvati ZAjedno su do srijede, odnosno zaključenja ovog broja našeg tjednika, javno podržali – HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, UBH Dužijanca iz Subotice, Udruga banatskih Hrvata iz Zrenjanina i Hrvatski kulturni centar Beograd. Od pojedinaca, potporu listi javno su dali redoviti profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Darko Vuković iz Petrovaradina, diplomirani inženjer arhitekture dr. sc. Darko Polić iz Novoga Sada, profesor tambure Vojislav Temunović iz Subotice, biolog i novinar Marko Tucakov iz Novoga Sada, magistra pedagogije i etnologije Sonja Periškić Pejak iz Monoštora, diplomirani menadžer u medijima Petar Pifat iz Petrovaradina i drugi. 
Inače, programska platforma s kojom DSHV te udruge i pojedinci okupljeni oko stranke idu na izbore usvojena je na trećoj izvanrednoj sjednici Vijeća DSHV-a, održanoj 22. kolovoza u Subotici. Tada je jednoglasno donijeta odluka o izlasku DSHV-a na izbore za novi saziv HNV-a, te također jednoglasno usvojena i programska Platforma DSHV-a u kojoj su izložena osnovna načela i vizija budućeg saziva HNV-a. 
Prema odluci Vijeća, DSHV je kao stožerni politički čimbenik Hrvata u Srbiji pozvao i sve druge pozitivne i konstruktivne snage unutar hrvatske zajednice u Srbiji – hrvatske institucije i organizacije te pojedince da prihvate izbornu platformu za novi saziv HNV-a te da se pridruže u stvaranju jedinstvene liste pod nazivom HRvati ZAjedno, čiji će nositelj biti ta stranka. Predizbornu kampanju liste HRvati ZAjedno možete pratiti i na njihovom istoimenom facebook profilu, gdje možete dobiti i informacije o mjestu i vremenu prikupljanja potpisa za elektore. 
Prema informacijama koje su bile dostupne našem uredništvu do srijede, HRvati ZAjedno je jedina lista koja radi na prikupljanju potpisa za predstojeće izbore za HNV. Inače, rok za predaju lista je 4. listopada, što znači da je za prikupljanje potpisa ostalo još oko mjesec dana. 
D. B. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika