Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zapažen nastup obje ekipe Salašara somborskih na Neretvi

Dvadeset i prvi Maraton lađa održan je 11. kolovoza u Metkoviću, a prvo mjesto je odnijela ekipa Stabline, drugoplasirani su bili Argonauti iz Bjelovara, dok su treći u cilj ušli Gusari iz Komina. 
Druga subota kolovoza je i ove godine bila u znaku Neretve i Maratona lađa. Preko Lučkog mosta u Metkoviću se nije moglo proći od brojne publike koja se okupila da isprati ovaj neretvanski spektakl i start lađara. Predsjednički brod se polako punio, a u zraku se osjetilo ushićenje. U publici mnogo domaćih i inozemnih navijača, a među najistaknutijim su svakako članovi predsjedničkog broda i prije svega predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Dvadeset i šest lađa je čekalo start sudaca kako bi otpočele svoju 22,5 kilometra dugu utrku nizvodno Neretvom od Metkovića, kroz mjesta Kula Norinska, Krvavac, Opuzen, Komin, Banja, Šarić Struga, Rogotin, Čeveljuša, Stablina i Ploče.
Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje koje se realizira pod pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske, a u organizaciji Udruge lađara Neretve. Ovo je događaj koji slavi neretvansku lađu koja za stanovnike ovih krajeva ima izniman značaj, jer je kroz povijest odigrala značajnu prometno-ekonomsku ulogu i stoljećima im bila glavno prijevozno sredstvo. Prva utrka tradicionalnih lađa održana je 1998. godine i od tada svake godine na njoj sudjeluje od 20 do 40 lađa. Događaj se razvio u pravu manifestaciju i sad već tradicijski počinje utrkom za startne pozicije nekoliko dana prije same utrke. Dan nakon toga rezerviran je za Maraton lađarica, da bi svoj finiš ova manifestacija imala Maratonom lađa.
Sve bolji rezultati Salašara somborskih

Koliko je riječ o atraktivnom plovilu pokazuje činjenica da se posljednjih godina pojavljuju ekipe koje nisu iz sliva Neretve, ali koje predano treniraju i ostvaruju zapažene rezultate. Od 2011. godine s Velikog bačkog kanala na ovaj događaj odlazi i ekipa Sombora, formirana unutar sportske sekcije Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor, pod imenom Salašari somborski. Ove godine su imali svoj osmi nastup i postigli 13. mjesto, što je ujedo i njihov najbolji dosadašnji rezultat.
Kapetan Salašara somborskih Gašpar Matarić je ovaj rezultat komentirao dobrim pripremama. 
»Uz dobro planirane i provedene pripreme rezultat nije izostao. Kada pripreme krenu na vrijeme, uz kontinuiran trening i urađenih par utrka koje prethode Neretvi, rezultat sam dođe. Smatram da imamo ekipu koja može samo biti bolja.«

Djevojke s cvijetom u kosi

Ove godine je formirana i ženska ekipa Salašari somborski radi priprema i sudjelovanja na Maratonu lađarica. Kako to nije popularan sport na ovom podneblju, samim tim što lađa nije uobičajena na ovim prostorima ni među muškarcima, a kamoli curama i koliko nije bilo lako formirati ovakvu ekipu, rekla je i kapetan-cura Marija Mandić:
»Ideja o osnivanju ženske ekipe Salašari somborski u glavi našeg pročelnika Pavla Matarića postoji već nekoliko godina s krajnjim ciljem sudjelovanja na Maratonu lađa-lađarica na Neretvi. Ustvari, možemo reći da je ideja nastala još najavom održavanja prvog Maratona lađarica, prije pet godina. Ovog proljeća smo krenuli okupljati žene povezane na ovaj ili onaj način s našim HKUD-om Vladimir Nazor koje su spremne veslati ali i spremne dio svog slobodnog vremena, ali i godišnjeg odmora i ljetovanja podrediti veslanju i samom Maratonu. Polako se okupila ekipa divnih djevojaka, uzrasno veoma različita, razlika u godinama je čak 37, za koju se ispostavilo da divno funkcionira i na suhom, i na vodi.« 
Za prvi nastup pod grbom HKUD-a Vladimir Nazor na Maratonu lađarica nastupile su Jelena Ademi, Gorana Koporan, Tatjana Antunović, Ana Keresteš, Martina Poljaković, Marija Mandić, Kristina Pekanović, Ivana Saulić, Anđela Burić, Dajana Korpak i Antonija Tadić, a parić je bio u rukama Anete Firanj. Da je riječ o ekipi koja obećava i koja će se tek dokazivati, potvrđuju riječi kapetana:
»Ukrotile smo Neretvu svojim zaveslajima, svojom snagom i voljom i podrškom naših navijača. ‘Djevojke s cvijetom u kosi’, kako su nas prozvali hrvatski novinari su pokazale što znači biti složan u zajedničkom suživotu u kampu, biti presretan i zadovoljan kad se prođe kroz cilj i kako uzdignute glave nositi svoj dres. Mislim da slobodno možemo najaviti da iduće godine idemo po medalju jer sad znamo što nas čeka. Svakako se uzdamo u dalju podršku i pomoć naše muške ekipe, pročelnika Pavla Matarića, HKUD-a Vladimir Nazor, a možda i nekog sponzora, posebno sad kad smo pokazale da nismo kiš-miš :). Hvala cure«, dodala je Marija Mandić.
Ženska ekipa Salašara somborskih sastavljena je od cura različitih dobi, sportskih i životnih profila ali su sve okupljene oko iste ideje. Od studenata, sportaša, pravih salašarki al i iskusnih i dobrih sportašica. 
»Oduvijek sam smatrala da je godišnji odmor plaža, more i sunčanje. Koja prijevara! Pravi odmor znači rijeka, šuma i sport. Maraton lađa na Neretvi, riječju: NEZABORAVNO! Tamo čovjek postaje bolji... Posljednjih godina sam se pronašla u trčanju i tu postižem odlične rezultate, ali nisam ni sanjala da ću se sada pronaći i u veslanju. Subotica nema ovakvu priču i jako sam sretna što su me životne okolnosti i spletovi doveli do ove prilike. Ove godine sam imala cilj samo se oprobati u ovom sportu, ali već sada znam da je ovo samo početak i čekam sljedeću godinu da krenemo u utrku za postolje jer smo pokazale da možemo parirati curama s Neretve«, izjavila je jedna od cura, Martina Poljaković.
Ove godine je na Maratonu lađarica snage odmjerilo šest ekipa na utrci dugoj deset kilometara od Metkovića do Opuzena. Prvo mjesto su uvjerljivo zauzele Nereide, cure iz Bjelovara, druge su bile Opuzenke, a treće Metkovke. Ekipa Salašari somborski zauzela je posljednje, šesto mjesto ali su svakako cure pobjednice u izazovu koji je Neretva stavila pred njih. S manje od deset treninga one su u cilj stigle samo minutu i pol iza trećeplasiranih. Kada tome dodamo činjenicu da su imale prilično loš i neiskusan start, potkrjepljujemo izjave natjecateljki da imaju šanse za odličje. Ostaje nam da čekamo sljedeću godinu i nadamo se da će cure naći i sponzorsku podršku i bezbrižnije krenuti ka postolju, gdje im je i mjesto. Za sada su pobrale simpatije publike s karakterističnim cvijetom u kosi.
Da su i u HKUD-u Vladimir Nazor zadovoljni može se naslutiti i u izjavi pročelnika sportske sekcije Pavla Matarića:
»Ja kao pročelnik više sam nego zadovoljan nastupom naših lađara i lađarica na 21. Maratonu lađara i 5. Maratonu lađarica. Lađari su postigli najbolji rezultat do sada, 13. mjesto što je uspjeh vrijedan pažnje, a lađarice, kao debitantice, pobrale su aplauz i sve simpatije mnogobrojnih gledatelja. Sam boravak od 7. do 12. 8. bio je naporan i uzbudljiv jer je u kampu na ušću boravilo 22 veslača, veslačica i djece. Organizacija je bila dobra.«
Sportska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor ovaj pothvat ne bi uspjela realizirati bez pomoći Grada Obrovac i Veleposlanstva Republike Hrvatske kojima su posebno zahvalni kao i predsjedniku Udruge lađara Daliboru Obradoviću. I lađari i lađarice HKUD-a Vladimir Nazor posebno se zahvaljuju svima.
Kao i u životu, tako i u sportu i sportskim izazovima, ono što se računa i što daje rezultata je predanost, želja i dobar tim, bar kad su timski sportovi u pitanju, a ovdje prije svega vlada dobra ekipna atmosfera, pa s razlogom dajemo podršku i muškoj i ženskoj ekipi Salašara somborskih i obećanje da ćemo pratiti njihov razvoj.
Gorana Koporan

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay