Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Izložba Slikom za-jedno povodom 
jubileja manjinskih zavoda

SUBOTICA – Zajednička izložba mladih umjetnika u povodu 10 godina rada manjinskih zavoda za kulturu u Vojvodini pod nazivom Slikom za-jedno bit će priređena u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu i Senti, dogovorili su na svom redovitom sastanku ravnatelji i predstavnici zavoda održanom 15. kolovoza u prostorijama ZKVH-a u Subotici.
Desetljeće rada ovih manjinskih zavoda povod je za još tješnju suradnju među njima, a izložba je jedan od koraka u javnoj prezen-taciji njihova rada i manjinskih kultura. Urednica postava izložbe je kustosica Nela Tonković, a za izložbu se priprema katalog.
Otvorenje zajedničke izložbe u Subotici bit će 28. rujna u Suvremenoj galeriji Subotica, a moći će se pogledati do 12. listopada. Nakon toga izložba se seli u Novi Sad.

Igranka povodom završetka žetve  

RUMA – Povodom završetka žetvenih radova, u ljetnoj bašti HKPD-a Matija Gubec u Rumi, u subotu, 18. kolovoza, održana je tradicionalna igranka povodom završetka žetve. Ova igranka ima veoma dugu tradiciju koja postoji koliko i rumsko HKPD Matija Gubec. Kako se u nekim ranijim vremenima velika većina hrvatskih obitelji na Bregu bavila poljoprivredom, ova manifestacija je, osim simboličkog, imala i veliki praktični značaj. Njome se označavao kraj napornih žetvenih radova i oslikavala je u neku ruku i sreću i zadovoljstvo zbog uspješno obavljenog posla od kojeg su živjele cijele obitelji. Danas je to umnogome drugačije, veoma mali broj obitelji se i dalje intenzivno bavi poljoprivredom, pa je tako i žetva izgubila značaj koji je nekada imala, ali održala se tradicija organiziranja igranki. Danas je značaj tih igranki simboličan i služi očuvanju tradicije i običaja iz nekih ranijih vremena. Na samom početku igranke sve nazočne goste je prigodnim govorom pozdravio potpredsjednik Društva Zdenko Lanc. 
N. J.

Zatvaranje kolonije Stipan Šabić 2018.

PALIĆ – Osmi po redu saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić započeo je u ponedjeljak na Paliću i traje do sutra (subota, 25. kolovoza). Na koloniji ove godine sudjeluju slikari iz Austrije, Njemačke, Rumunjske, Mađarske, BiH, Hrvatske i Srbije. 
Svečano zatvaranje kolonije, kada će se moći pogledati i nastala djela, bit će održano sutra (subota, 25. kolovoza) u 19 sati u sjedištu kolonije, u restoranu Mala gostina na Paliću. Koloniju će zatvoriti predsjednik HNV-a Slaven Bačić. U programu sudjeluju: učenici Muzičke škole iz Subotice te Antonija Piuković Dulić i Robert Ðivanović. Umjetničku koloniju Stipan Šabić skupa organiziraju HLU Croart iz Subotice i poduzeće Elitte Palić.

Gradić fest u Novom Sadu

NOVI SAD – Gradić fest, nekada poznatiji kao Festival uličnih svirača, bit će održan od 30. kolovoza do 1. rujna u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Na nekoliko lokacija, a u organizaciji udruge Inbox, te uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje, izvođači i stvaratelji nekomercijalne glazbe, te performeri izvan uobičajenih medijskih aranžmana, glazbom će grliti zidine stare Tvrđave i posjetitelje ovog događaja. Među brojnim glazbenicima, predstavit će se i autori i bendovi iz Hrvatske: Svemirko (Zagreb), Sara Renar (Zagreb), JeboTon ansambl (Zagreb), te Goran Tomić trio iz Rijeke. Pozornost privlači najava nastupa Matka Abramića, pjesnika iz Zagreba, koji piše pjesme na licu mjesta i nudi ih prolazniku, dok ih ulični band odmah aranžira i izvodi. Posjetiteljima će se predstaviti i Ane Marrie (Anamarija Tumbas), kantautorica iz Subotice.
Prateći program Gradić festa uključuje i aktivnosti udruge UGRIP (koja se bavi kulturnim i duhovnim naslijeđem Petrovaradinske tvrđave) i Suburbium (bavi se usklađivanjem očuvanja barokne sredine Gradića i potreba aktualnog življenja u njoj). Bit će održana i izložba »Revitalizacija beogradske kapije« master studenata dizajna enterijera na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih znanosti u Novom Sadu. 
M. T.

Međunarodna radionica 
izrade narodnih nošnji 

SRIJEMSKI KARLOVCI – Prva od tri edukativne radionice projekta Make It New, koji sufinancira program EU Kreativna Europa, bit će realizirana od 27. kolovoza do 1. rujna u Eko-centru Radulovački u Srijemskim Karlovcima. Polaznici iz cijele Srbije (među njima i članovi hrvatskih udruga kulture iz Vojvodine) s edukatorima iz Srbije, Hrvatske i BiH upoznat će se s pet vještina potrebnih za izradu narodne nošnje: tkanjem, vezom, pletenjem, izradom nakita i čipke. Projekt partnerske suradnje organizacija iz tri države – Kulturnog centra Mladost iz Futoga, Kulturnog centra Travno iz Zagreba i Omladinske udruge Axiom iz Istočnog Sarajeva za osnovni dugoročni cilj ima očuvanje ele-menta kulturnog naslijeđa – vještina izrade narodnih nošnji s pripadajućim tehnikama. Projekt je usmjeren na podizanje svi-jesti o značenju elementa kulturnog naslijeđa i organizira se u godini proglašenoj za Europsku godinu kulturnog naslijeđa. U okviru projekta bit će održane tri petodnevne radionice na kojima će biti izrađeno ukupno dvanaest nošnji, koje će biti prikazane na izložbama u sve tri zemlje – partnera na projektu.
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika