Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljubav prema konjima

Trinaestogodišnja Dina Dulić živi u Žedniku u obitelji koju čine starija sestra Dunja i njihovi roditelji Mira i Damir Dulić. Pohađa Osnovnu školu Pionir, a u slobodno vrijeme, vjerovali ili ne, bavi se dresurnim i preponskim jahanjem. Jahanje usavršava u svome mjestu, kao i na Zobnatici. Skroz je odlična učenica i, kako je rekla, iako od nje neki očekuju da svoje školovanje nastavi u Gimnaziji, Dina ipak planira upisati veterinu. Jednoga dana voljela bi biti trener konja ili bilo što vezano uz konjički sport, ali ono što je plaši, jest činjenica da je konjički sport u Srbiji slabo razvijen. Kada su u pitanju natjecanja, Dina kaže kako za mlađi uzrast i nema toliko natjecanja, a ona redovito ide na Fijakerijadu koja se održava u Novom Žedniku i do sada je osvojila tri pokala i jednu medalju u tjeranju dvoprega kroz čunjeve.
Kao što smo već rekli, Dina je odlična učenica, a u protekloj školskoj godini plasirala se na republičko natjecanje iz tehničkog i informatičkog obrazovanja i zauzela 41. mjesto.
U slobodno vrijeme Dina voli pogledati dobar film, a jedan od omiljenih joj je Pirati s Kariba, sluša stranu glazbu, a bila je iskrena pa je rekla kako nije neki ljubitelj čitanja knjiga. Više voli slobodno vrijeme provesti sa životinjama. 
U životu je odmalena ispunjava ljubav prema konjima. Ima dva konja, Lilu koja ima deset godina i njeno ždrijebe Lucy, koja ima tri godine. Kako je rekla, ne vjeruje u to što kažu stari konjari da konja treba tući ili ga izgladnjivati ako neće nešto uraditi. Dini je bitno da su njeni konji sretni i da imaju kvalitetan život. Tijekom školske godine brigu o konjima Dina dijeli s tatom, koji ih najčešće hrani, a Dina ih po povratku iz škole trenira popodne. Ljetni odmor joj je najdraži, jer tada može puno više biti sa svojim miljenicima kada ih sama hrani i čisti. Osim konja, na njihovom obiteljskom imanju ima i kokoši i ovaca. 
Dina naglašava kako su joj kod treniranja konja puno pomogle njene trenerice, a oba konja je sada počela jahati te još radi s njima na razvijanju mišića. 
K. D. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika