Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pitice

Hrana je sastavni dio druženja, bilo kao povod, popratni užitak ili obvezni dodatak. Kada smo bili mlađi, uglavnom su u pitanju bile neke gricke ili bilo što što kupiš u dućanu i sipaš u zdjelu. Kada smo malo porasli i dorasli zadatku zvanom pripreme hrane ili nam prosto to iz dućana nije bilo dovoljno dobro, počeli smo svoje vrijeme posvećivati ​​i ovom segmentu druženja. Ovdje svakako ne mislim na glavna jela, roštilje, paprikaše i kotliće u čijim pripremama sudjeluje cijelo društvo, nego na one sitnarije koje pripremiš prije i kojima zamirišeš prostoriju prije nego što svi stignu. Volim te pripreme, a još više volim i spontane sastanke, pa malo ne uspijevam to usuglasiti. Kako spontano pozvati ljude da ti dođu večeras, dakle poziv danas za danas i uz to stići pripremiti nešto fino da se gricne. Ali kada ti nešto pričinjava zadovoljstvo, nađeš i načina što bi u ovom slučaju bio neki super recept koji možeš pripremti mnogo ranije, pa čak i tjednima ranije, a da pri tome bude svježe i vruće kao da je pečeno istog dana. Neću riskirati i ući u silne rebuse koji ni meni samoj više neće biti jasni, pa vam odmah otkrivam o čemu je riječ. Ovog tjedna na tacnu stavljam recept za pitice.
Potrebno: 3 pakiranja kora za pitu / 800 g sitnog sira / ½ šalice ulja/ čaša gazirane vode / 2 žličice soli / susam 
Postupak: Pomiješati sve sastojke u jednu posudu. Svaku koru premazati tankim slojem fila, pa preko nje prebaciti sljedeću koru. Nastaviti tako dok ne istrošite cijelo pakiranje kora. Nafilovane kore urolati, umotati u celofan i staviti u zamrzivač. Isti postupak ponoviti i s ostatkom kora. Ukoliko vam je pipavo da mažete svaku koru, možete podebljati sloj a mazati, recimo, svaku drugu ili čak i treću koru. Probala sam tako i bilo je odlično. 
Dodatak: Ovako zamrznute pitice mogu stajati koliko je potrebno, tako da njih možete pripremiti kada imate vremena, a vaditi peći kada se ukaže potreba, kada svrate nenajavljeni gosti, kada ukućani žele nešto fino gricnuti ili kada sami poželite. Izvaditi kore iz zamrzivača i uključiti pećnicu. Kada kore malo popuste, rezati ih na debljinu prsta, redati u pleh, premazati jajetom i posuti susamom. Ja pečem nekih desetak minuta na temperaturi od 200 stupnjeva Celzija. Vi ćete već sami procijeniti vrijeme pečenja u odnosu na jačinu pećnice. 
Kasnije sam ustanovila da ove pitice zovu i ružice ili pužići. Meni se sviđa ovaj »moj« naziv, a vi sami odlučite. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika