Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Posrnuli na startu

VRŠAC – Nogometaši Bačke 1901 posrnuli su na prvom ovosezonskom gostovanju. Novajlija u ligi, OFK Vršac, trijumfirao je s čistih 3:0 (1:0). Skoro cijelo prvo poluvrijeme igralo se ravnopravno, s malo većom inicijativom domaćina, koji su u prednost došli nekoliko minuta prije odlaska na odmor. Na samom početku drugog dijela igre prednost su povećali na 2:0, a u 56. minuti igrač domaćina Levićanin eurozgoditkom je postavio konačan rezultat. U preostalom dijelu utakmice Vrščani su olako propustili prigode za dotući grogiranog protivnika. Promašili su penal i još nekoliko zicera. U narednom kolu Bačka 1901 će dočekati ekipu Srbobrana.

Vojvođanska liga Sjever
Uspješni u debiju

SOMBOR – Na startu jesenske polusezone, istodobno i u svojoj prvoj službenoj utakmici, ekipa Radnički 1912 na svojem travnjaku je svladala ekipu Tekstilca iz Odžaka rezultatom 3:0 (1:0). Zgodicima Matijaševića u 32. i 51., te Antunića u 70. minuti, domaćini su pred više od 400 navijača otvorili prvu stranicu povijesti natjecanja za bodove. Svakako, najbolji na travnjaku bio je agilni Matijašević, no, po zalaganju nisu zaostajali ni njegovi suigrači, što je prezadovoljna publika prepoznala i na izlasku s travnjaka burnim pljeskom nagradila ekipu. U narednom kolu Radnički 1912 će gostovati u Crvenki. 

Hladan tuš u Tavankutu

TAVANKUT – Pred oko 250 svojih navijača ekipa Tavankuta je zabilježila nenadanih 0:1 (0:1) od Mladosti iz Turije. Najzaslužniji za jedini zgoditak na utakmici bio je vratar domaćina Sabo, koji se u 28. minuti poigravao loptom, izgubio ju, a gosti su ovaj poklon umješno realizirali, na koncu se ispostavilo za velika tri boda. Poslije ovog zgoditka Tavankućani su krenuli na sve ili ništa, stvarali prigode, međutim, lopta jednostavno nije htjela u mrežu gostujućeg vratara. U drugom poluvremenu domaćini su bili još agilniji, ali i neprecizniji, tako da i pored apsolutne dominacije nisu uspjeli niti poravnati. U narednom kolu Tavankut će priliku za popravni potražiti na svojem travnjaku protiv Bačke iz Pačira.

Vrtić siguran na startu

VRBAS – Na startu jesenske polusezone, na gostovanju u Vrbasu, pred oko 200 gledatelja, dječji vrtić somborskog Radničkog nadigrao je ekipu OFK Vrbasa. Zgodicima Sapozničenka u 17., Žeželja u 19. i Lakića u 50. minuti, uz primljeni pogodak iz opravdano dosuđenog penala u posljednoj minuti prvog poluvremena, gosti su zabilježili sigurnu pobjedu; nakon posljednjeg zvižduka suca Raukovića iz Subotice semafor je pokazivao rezultat 1:3 (1:2). Pomlađeni Somborci od starta su pokazali gotovo fanatičnu želju za pobjedom. Domaćini gotovo do odmora nisu stvorili ozbiljniju prigodu, za razliku od crveno-bijelih, koji su već u prvom poluvremenu mogli riješiti pitanje pobjednika. Razigrani Žeželj, Čuljak, Sapozničenko i Vuković poigravali su se s domaćom obranom i samo zahvaljujući nepreciznosti u završnici napada mreža domaćeg vratara nije se tresla više puta. Minutu prije kraja prvog dijela Vrbašani su iskoristili poklon penal Mazinjanina, koji je oborio protivničkog napadača kad je lopta već bila u rukama vratara Jeličića. Trećim pogotkom Somborci su početkom drugog poluvremena krunisali svoju odličnu igru i potvrdili pobjedu. Radnički će u subotu ugostiti Mladost iz Bačkog Petrovca. 

Mladosti Apa bodovi iz Karavukova

KARAVUKOVO – Nogometaši Mladosti Apa bili su uspješni na gostovanju u Karavukovu. Rezultatom 1:2 (1:1) nadigrali su domaćina u jednoj pravoj prvenstvenoj, oštroj i borbenoj, ali nadasve korektnoj utakmici. Domaćini su došli u prednost u 20. minuti iz ispravno dosuđenog penala, iako su Apatinci od početka utakmice imali terensku inicijativu. Poravnao je Gligorijević minutu prije odlaska na odmor. Isti igrač je zatresao mrežu domaćina u 88. minuti za potpuni preokret. U narednom kolu Apatinci će ugostiti ekipu Budućnosti iz Gložana.

PFL Sombor
Nenadani poraz

SOMBOR –  Nogometaši somborskog ŽAK-a zabilježili su nenadani poraz od vrlo dobre ekipe Slavije iz Pivnica rezultatom 1:2 (1:1) na svojem travnjaku, na startu jesenske polusezone. Pred šezdesetak navijača na stadionu pored pruge, puleni trenera Alberta Hernausa došli su prvi u prednost zgoditkom Stankovića, međutim, u istoj minuti su primili zgoditak za poravnanje, što je bio i rezultat prvog dijela susreta. U nastavku, gosti su bili agilniji, potkraj utakmice potpuno preokrenuli rezultat i posve zasluženo osvojili cijeli plijen. U narednom kolu ŽAK će gostovati Borcu 46 iz Obrovca.

Svakom po bod

KULA – Na startu jesenskog dijela prvenstva favorizirana ekipa Kule na domaćem se travnjaku morala zadovoljiti jednim bodom protiv Tvrđave iz Bača. Podjela bodova je najrealniji ishod, jer su u vrlo tvrdoj utakmici i jedna i druga ekipa stvorile tek poneku polupriliku. Dojam je da su nogometaši na travnjaku znatno više pozornosti posvetili obrani svojih vrata nego ugrožavanju protivničkih. U narednom kolu Tvrđava će dočekti ekipu Poleta iz Sivca.

PFL Subotica
Sigurna pobjeda

BAJMOK – Na startu sezone 2018./19. Radnički 1905 je osvojio važne bodove sigurnom pobjedom od 2:0 (2:0) protiv uvijek neugodnog rivala, ekipe Panonija IM Topola. Utakmica je riješena već u prvom poluvremenu, a u narednom koplu Bajmačani će gostovati Vojvodini u Bačkom Gradištu.

NOVI KNEŽEVAC – Sigurnom pobjedom ekipa Đurđina je na otvorenju jesenske polusezone osvojila prva tri boda kod Obilića u Novom Kneževcu. Rezultat 1:3 (0:0) realna je posljedica zbivanjima na travnjaku. Gosti su imali više snage i pokazali više umješnosti u trenucima kad se utakmica lomila. U narednom kolu u Đurđinu će gostovati Preporod iz Novog Žednika. 

Općinska liga Bačka Palanka 1. razred

BAČKA PALANKA – Na stadionima klubova Općinske lige Bačka Palanka 1. razred lopta će krenuti s centra u subotu, 25. kolovoza u 17 sati. Za ovosezonsko ligaško natjecanje prijavljeni su: Proleter (Karađorđevo), Slavija (Bođani), Neštin, Bački Hajduk (Bačko Novo Selo), Krivanj (Selenča), Bačka (Despotovo), Naša zvijezda (Silbaš), Borac (Vizić), Budućnost (Gložan), Bačka 1945 (Bačka Palanka), Sloga (Plavna), Maglić (Bački Maglić) i Mladost (Mali Bač)
Ivan Andrašić

 

Dinamo
 

Prošlosezonski euro post bio je dobra pouka čelništvu najtrofejnijeg hrvatskog kluba, i u novu sezonu bitke za mjesto pod europskim krovom Dinamo je ušao mnogo spremniji i jači. Zanimljivo je pak primijetiti, s posve novom momčadi i novim trenerom Bjelicom. Unatoč prodaji nekoliko zvučnijih imena (inkasirano je više od 20 milijuna eura), novi modri su se pokazali fantastično i nakon dvostruke pobjede protiv Astane u posljednju rundu kvalifikacija za Ligu prvaka ulaze s jakim vjetrom u jedrima. Protivnik je švicarski prvak Yang Boys, momčad koja ipak nije toliko respektabilna (oprez, niti Skenderbeu prošle godine nije bio pa je opet bio koban) poput drugih sudionika play offa, pa se može gajiti zbilja objektivna nada u prolaz i mjesto u skupinama najjačeg i najlukrativnijeg klupskog natjecanja.
Dinamo je u proteklim europskim susretima pokazao nešto što ga prijašnjih godina nije baš krasilo, a to je kompaktnost u svim linijama momčadi koja praktično nema niti jednu favoriziranu jedinku. Prijašnjih sezona mnogo toga se vrtilo oko određenih »asova« koji potom svoju »reputaciju« nisu opravdavali kada je to bilo najpotrebnije. Ovog ljeta sasma suprotna slika.
Kolektiv djeluje mnogo snažnije, a svaki pojedinac nastoji dati svoj maksimum. Zato je već sada europska jesen osigurana, samo ostaje pitanje u kojem natjecanju, jer Europska liga je zagarantirana u slučaju ispadanja od Švicaraca. Plus već posve solidna financijska injekcija od nekoliko milijuna eura za ovaj domet plus potencijalno još veći iznos (15 milijuna eura) ukoliko se stigne do ždrijeba skupina Lige prvaka. Dinamu je to uspijevalo i prije, pa što ne bi i sada.
Na drugoj, tužnijoj strani, ostaju zabilježeni kiksevi Hajduka i Rijeke, koji su nažalost svoj euro put završili na trećoj stepenici. Osobito mogu žaliti Splićani koji su do 93. minute uzvrata u Bukureštu imali prolaz, a onda nakon kiksa vratara ostali praznih ruku. Rijeka također može žaliti za prolivenim mlijekom, jer je nakon brojnih neiskorištenih prilika u prvom susretu uslijedila kazna u minimalnom porazu na svojoj Rujevici.
Šteta. Bila je to odlična prigoda za hrvatski klupski nogomet da znatno popravi svoj euro koeficijent koji bi mogao iduće sezone donijeti dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka.
Ostaje samo Dinamo. S velikom šansom da konačno naprave i nešto više. I rezultatski bolje.
Pa neka tako i bude...
D. P.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika