Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izbori 4. studenog

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je 17. kolovoza izbore za nacionalna vijeća nacionalnih manjina za 4. studeni.
Članove za nacionalna vijeća 2018. godine biraju 22 manjinske zajednice, od toga 18 nacionalnih manjina je ispunilo uvjet za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka,  češka, egipćanska, grčka, mađarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, slovačka, slovenska, ukrajinska i vlaška), a četiri za izbore putem elektorske skupštine (crnogorska, hrvatska, makedonska i ruska).
Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana prije održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana prije održavanja izbora putem elektorske skupštine.
»Nakon četiri godine raspisujemo redovne izbore za nacionalna vijeća kao tijela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, uporabe jezika i pisma. Po presjeku stanja 15. kolovoza skoro 475.000 naših građana je upisano u poseban birački popis«, rekao je Ružić.
Ministar je još jednom pozvao sve građane pripadnike manjina koji žive u Srbiji da iskoriste biračko pravo i da se upišu u poseban birački popis.
Ružić je naveo da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobilo pohvale za te zakone od međunarodnih institucija.
»U proteklom razdoblju radili smo u sinergiji s nacionalnim vijećima nacionalnih manjina u traženju najboljih rješenja za ostvarivanje njihovih prava. Naša država danas jeste dobar i međunarodne pažnje vrijedan primjer države koja je ljudska i manjinska prava podigla do nivoa najviših međunarodnih standarda. Na tu činjenicu, kao i na činjenicu da u našoj Srbiji živi 13 posto pripadnika nacionalnih manjina trebamo biti veoma ponosni«, istaknuo je ministar.
Redovni izbori za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina održavaju se na četiri godine. Nacionalno vijeće ima najmanje 15, a najviše 35 članova. U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva manji od 10.000 osoba, nacionalno vijeće broji 15 članova, odnosno 35 ukoliko je brojka veća od 100.000 osoba. Vijeće može imati i 19, 23 i 29 članova ovisno od rezultata s popisa stanovništva.
Prethodno je Poseban birački popis (PBS) za izbore nacionalnih vijeća nacionalnih manjina bio privremeno zaključen 15. kolovoza u ponoć, kako bi se na osnovu broja upisanih pripadnika nacionalne manjine donijela odluka o načinu izbora nacionalnih vijeća – neposredno ili putem elektorske skupštine.
Neposredni izbori održavaju se kada je 24 sati prije raspisivanja izbora u posebni birački popis određene nacionalne manjine upisano više od 40 posto pripadnika prema posljednjem popisu stanovništva. Nacionalne manjine koje ne ispunjavaju ovaj uvjet, članove nacionalnog vijeća birat će putem elektorske skupštine.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika