Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Za zdravstvene ustanove u Vojvodini 262 milijuna dinara

 

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je prošlog tjedna predstavnicima sedam zdravstvenih ustanova u Vojvodini ugovore u vrijednosti od 262 milijuna dinara za investicijsko održavanje objekata tih ustanova. 
»Ova sredstva, kao i sredstva ranije izdvojena za medicinsku opremu, rekonstrukciju bolnica, klinika i domova zdravlja, jesu plod strateškog opredjeljenja za ulaganje u zdravstvo, koje je programski određeno 2016. godine, kada je formirana ova Pokrajinska vlada«, izjavio je potpredsjednik Milićević, prenosi sajt Pokrajinske vlade.
Da to opredjeljenje nije samo deklaratorno, Milićević je naveo da je od lipnja 2016. godine u unaprjeđenje zdravstvenog sustava u AP Vojvodini Pokrajinska vlada uložila više od 3,7 milijardi dinara. U 2018. godini, također, proračun za zdravstvo je 2,8 milijardi dinara, za nabavu medicinske opreme, kao i za poboljšanje uvjeta za liječenje pacijenata i rada liječnika i medicinskih radnika.
Među najvećim investicijama Milićević je izdvojio rekonstrukciju internističkog bloka u Općoj bolnici Pančevo, izgradnju nove zgrade Hitne pomoći u Novom Sadu, nabavu magnetne rezonance za Dječju bolnicu i izgradnju objekta u kojoj će biti smještena, opremanje angio-salama općih bolnica u Zrenjaninu, Subotici i Somboru, kao i za izradu projekta kompletne rekonstrukcije zgrade Poliklinike Kliničkog centra Vojvodine, u koju nije ozbiljnije ulagano od 1985. kada je otvorena.
Pokrajinski tajnik za zdravstvo doc. dr. sc. Zoran Gojković je naveo da su s 262 milijuna dinara, koliko je  raspodijeljeno na osnovu javnog natječaja, osigurani novi dijagnostički radiološki centar za bolnice u Vrbasu i Senti; priprema se projektna dokumentacija za kompletnu rekonstrukciju bolnice u Senti, završava se klimatizacija i opremanje poluintenzivnog i intenzivnog dijela operacionih sala u bolnici u Srijemskoj Mitrovici, Departman banje u Bezdanu opće bolnice u Somboru dobit će novi banjski bunarski i bazenski kompleks, Dječja bolnica završava svoje vanjsko uređenje i dobija protupožarno stubište, zatim na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici bit će rekonstruirano interno odjeljenje i izgrađen novi dijagnostički objekt za magnetnu rezonancu.
»Najviše sredstava na ovom natječaju dobio je Klinički centar Vojvodine, kao najveća zdravstvena ustanova na teritoriju Vojvodine i, nažalost, ustanova koja ima najlošiju infrastrukturnu situaciju. Krećemo u kompletnu rekonstrukciju Klinike za abdominalnu i transplantacijsku kirurgiju, radit ćemo odjeljenje intenzivne i poluintenzivne njege Klinike za infektivne bolesti, završavamo Kliniku za ginekologiju, uradit će se novi terapeutsko-bazenski kompleks za rehabilitaciju, Pokrajinsku bolnicu konačno priključujemo na gradsku toplanu i financiramo pripremu novih projekata za sljedeće razdoblje«, naveo je doc. dr. Gojković.
Pokrajinski tajnik za zdravstvo je rekao da se nastavlja s ulaganjima u ovoj oblasti u cijeloj Vojvodini i da praktično ne postoji ni jedan objekt zdravstvenog sustava u Vojvodini u kome se trenutno nešto infrastrukturno ne radi.
 

Gojković: Važno je da pripadnici manjina koriste svoja prava

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je kako je važno da pripadnici nacionalnih manjina 4. studenoga izađu na izbore i izaberu najbolje članove svojih nacionalnih vijeća, koji će raditi na poboljšanju obrazovanja i očuvanju i njegovanju kulture, tradicije, jezika i pisma svojih sunarodnjaka. Ona je kazala da nacionalna vijeća nacionalnih manjina nisu zamjena za političke stranke, niti će to ikada biti.
»Nacionalna vijeća nacionalnih manjina, kojima su povjerene javne ovlasti da sudjeluju u odlučivanju ili da samostalno odlučuju o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obavještavanja i službene uporabe jezika i pisama u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalnih manjina na samoupravu u tim oblastima, nisu zamjena za političke stranke, niti će to ikada biti«, kazala je Maja Gojković, a prenijela Skupština Srbije.
Predsjednica srpskog parlamenta podsjetila je na usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina.
»Važno je da pripadnici nacionalnih manjina iskoriste svoja ustavna i zakonska prava, izađu na izbore i izaberu najbolje članove nacionalnih vijeća«, poručila je Maja Gojković.
Srbija razmatra vraćanje 
obaveznog vojnog roka

Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je na aerodromu u Batajnici 21. kolovoza, prilikom uvođenja u upotrebu prva dva lovca »mig 29« dobijena od Rusije, da će na vojnoj paradi u studenom Vojska Srbije imati osam zrakoplova istog tipa u letnom stanju. Predsjednik je dodao da će Srbija nastaviti jačati vojsku, a nabavljat će i helikoptere iz Rusije.
Predsjednik Vučić je izjavio tom prilikom da država razmatra vraćanje obveznog vojnog roka za muškarce, za dvije do tri godine. Rekao je da će to ovisiti od financijskih mogućnosti kako bi država mogla preventivno djelovati na bilo koga tko bi pokušao sigurnosno je ugroziti. Kazao je, prenosi Beta, da je u planu da vojni rok traje od tri do šest mjeseci, a ljudi koji bi odslužili rok imali bi prednost u zapošljavanju u državnim i javnim službama i dodao da bi se to moglo dogoditi od 2020. ili 2021. godine.
 

Platforma DSHV-a za izbore 

Na Drugoj izvanrednoj sjednici Predsjedništva Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, održanoj u četvrtak, 16. kolovoza u Baču, jednoglasno je usvojena Platforma za izbore za 4. saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je u vidu prijedloga Predsjedništva upućena Vijeću DSHV-a na odlučivanje. 
Prema Platformi, koja će uskoro biti predstavljena i javnosti, DSHV će, kao stožerni politički čimbenik Hrvata u Srbiji, pozvati i sve druge pozitivne i konstruktivne snage unutar hrvatske zajednice u Srbiji – hrvatske institucije i organizacije te pojedince, da prihvate izbornu platformu za novi saziv HNV-a te da se pridruže u stvaranju jedinstvene liste pod nazivom HRvati ZAjedno, čiji će nositelj biti Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, navodi se u priopćenju ove stranke kojeg potpisuje njen predsjednik Tomislav Žigmanov.
Na sjednici je bilo riječi i o pismu koje je Slaven Bačić uputio Vijeću DSHV-a i događajima koji su uslijedili, te je usvojen zaključak da, nakon što je objavljeno njegovo Otvoreno pismo u javnosti, ne postoje više osnove da on bude nositelj liste DSHV-a, navodi se u priopćenju.
Sjednica Vijeća DSHV-a zakazana je za 22. kolovoza (srijeda) u 18 sati, o čemu ćemo vas izvijestiti u sljedećem broju. 
Nove neistine – otvoreno pismo predsjedniku DSHV-a 

Budući da je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov u priopćenju za javnost od 17. kolovoza 2018. javno iznio neistinu kako je na sjednici Predsjedništva stranke u Baču 16. kolovoza »usvojen zaključak da, nakon što je u javnosti objavljeno Otvoreno pismo Slavena Bačića, ne postoje više osnove da on bude nositelj liste DSHV-a«, u prozirnoj namjeri da Izborni program HNV-a za razdoblje 2018.-2022. za koji sam tražio potporu stranke niti ne stavi na razmatranje pred Vijeće DSHV-a, prisiljen sam javno obratiti se javnosti radi opovrgavanja istinitosti ove tvrdnje. Naime, na rečenoj sjednici Predsjedništva takav zaključak nije donesen!
Kako ambicija koncentriranja sve vlasti, a nadasve kontrole novca, u hrvatskoj zajednici u rukama jednog čovjeka preko lojalnih osoba postaje sve ogoljenija i da se u tome ne biraju sredstva, ne samo da se postavlja pitanje koja će manipulacija, neistina ili falsifikat biti sljedeća, nego i mnogo ozbiljnije pitanje – kakva je to stranka ili kakav bi to mogao biti HNV ako su u njihovim temeljima laži? Drugoga odgovora, osim da su to kule od karata ili Potemkinova sela, teško da može biti, a njihovo vođenje u staljinističkom maniru nedvojbeno bi ostavilo teške posljedice po budućnost hrvatske zajednice.
Slaven Bačić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika