Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvorena vrata osobama s invaliditetom

Caritas Sveta Anastazia već 15 godina aktivno radi u Srijemskoj Mitrovici, pružajući pomoć ljudima u potrebi. Do sada nisu imali svoje prostorije, radili su u iznajmljenim objektima, a jedno vrijeme i u prostorijama župe. Sada s ponosom kažu da se njihov dugogodišnji san ostvario, jer konačno imaju svoj krov nad glavom. Uz pomoć donatorskih sredstava Caritasa Njemačke, a na osnovu projekta biskupijskog Caritasa Srijem, Caritas Sveta Anastazia dobio je nove prostorije. U okviru ovog projekta u novom objektu srijemskomitrovačkog Caritasa pomoć će biti usmjerena prema osobama sa svim grupama invaliditeta, u cilju njihove deinstitucionalizacije i povećanja kvalitete njihovog života bez socijalne isključenosti. Projekt, financiran od Caritasa Njemačke, trajat će tri godine, a nakon toga očekivanja su da će srijemskomitrovački Caritas moći samostalno raditi, kako bi postao prepoznatljiv kako od strane države, tako i od strane Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Jedini takve vrste

Dnevni boravak za osobe s invaliditetom za sada je jedini takve vrste u Srijemskoj biskupiji.
»Ovakvi centri su od velikog značaja i drago nam je što je Caritas Njemačke prepoznao naš rad na ovom polju i dao jedan ozbiljan projekt. S druge strane, projekt je vrlo važan i za Caritas Srijem, s obzirom na to da je dobio vrlo moderan centar koji će biti prepoznatljiv u cijeloj Srijemskoj biskupiji. Trudimo se da što više animiramo, najprije župni Caritas jer od njih sve počinje, a s druge strane radimo na velikim projektima kao što su migrantska kriza i mentalno zdravlje. Zato gledamo kad god imamo kapacitete da projekt određenog tipa razvijamo u nekoj župi«, kaže koordinator Caritasa Srijem Petar Dujić, ističući da je u planu da se u narednom razdoblju održavaju razne radionice koje će biti prilagođene određenim grupama korisnika.

Kontinuirani rad

Caritas je u Srijemskoj Mitrovici počeo organizirano djelovati 2003. godine. I tada su, kao i sada, počeli raditi uz pomoć Caritasa Njemačke i Caritasa Europe. U okviru ovog projekta poseban akcent će biti stavljen na osobe s mentalnim i intelektualnim poteškoćama, ali s obzirom na to da su u obvezi licencirati tu uslugu socijalne zaštite, vrata su širom otvorena svim osobama s invaliditetom s kojima oni surađuju već 15 godina.
»Prisutni smo na ovom terenu 15 godina, s tim što se sada, što je za nas najvažnije, nalazimo najzad u našem prostoru. Moram se ovom prilikom zahvaliti rimokatoličkoj župi i našem župniku koji je dar jedne župljanke usmjerio za potrebe Caritasa. Do sada smo bili jedini ‘beskućnici’ u cijelom Caritasu Srbije, a sada imamo krov nad glavom. Adaptirali smo prostor za potrebe osoba s invaliditetom, a također i za neke druge projekte s obzirom na to da je ovo kuća od 150 kvadrata, koja pruža  mogućnosti da se osmišljavaju i da se planiraju i neki drugi projekti«, kaže koordinatorica Caritasa Sveta Anastazia Kristina Dragišić.
Kako navode u srijemskomitrovačkom Caritasu, ovo je samo početak da učine nešto konkretno i dobro. 
»Mi ćemo raditi aktivno sa svim osobama s invaliditetom. Pomagat ćemo njihovu deinstitucionalizaciju, osamostaljivanje, prihvaćanje u društvo, a s druge strane već ćemo planski djelovati kako bismo proširili naše kapacitete. Nadam se da će nas ova uprisutnjenost u objektu moći prezentirati svima. Dva mjeseca smo uz pomoć sredstava Caritasa Njemačke adaptirali ovaj objekt. Puno se radilo, a u poslove su bili uključeni mnogi: prijatelji Caritasa, naši osobni prijatelji, rodbina, djeca... i ja im se ovom prilikom od srca zahvaljujem, jer ovo danas ne bi tako izgledalo da nije uloženo puno ljubavi i njihovog volonterskog rada. Mi smo pravi primjer da nitko nije gledao svoj interes, nego da je sve rađeno iz ljubavi i prijateljstva«, kaže Dragišić.

Uvjeti prilagođeni korisnicima

Oduševljenje zbog novih prostorija nisu krili ni korisnici.
»Već 45 godina vodim veliku životnu borbu sa svim strukturama koje su prošle kroz vlast tadašnje Jugoslavije i danas Srbije. Jako malo su nam izlazili u susret, a ovo što je Caritas uradio za nas ugodno me iznenadilo. Već nekoliko godina surađujem s njima, a dugo sam bio humanitarni radnik. Bio sam predsjednik Udruge paraplegličara za cijeli Srijem i osnivač prve udruge paraplegličara na razini Vojvodine«, kaže Radoslav Stanisavljević, navodeći da je novi objekt jedan od rijetkih takve vrste koji je izgrađen striktno po propisima i prilagođen invalidima.
»Iako imamo bliske ljude oko sebe, mi vodimo usamljeni život. Mi se drugačije osjećamo kada se okupimo ovdje, gdje smo svi isti. Ovdje ćemo, siguran sam, biti uvijek lijepo dočekani i ispraćeni, a i mi ćemo gledati da to cijenimo i poštujemo«, kaže on.
Ružica Garunović, predsjednica Društva za cerebralnu dječju paralizu Srijemskog okruga i predsjednica Saveza za dječju cerebralnu paralizu Vojvodine, također je pozdravila rad Caritasa.
»Ovaj grad nema dnevni boravak za osobe s invaliditetom i ja pozdravljam rad Caritasa. Dnevni boravak će mnogo značiti za osobe s invaliditetom i očekujem da će se svi ovdje osjećati kao u svojoj kući. Osobe s invaliditetom su u ovom gradu prilično nevidljive, zato će usluge koje će osobama s invaliditetom biti pružene ovdje, svima biti od velike koristi i to je jako dobro.«
Osim odgovarajućih uvjeta za boravak osoba s invaliditetom koje korisnici imaju u novootvorenom objektu, ono što nikako ne izostaje je plemenitost, pažnja i ljubav koju im volonteri Caritasa nesebično pružaju, što je njima od iznimnog značaja.
S. Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika