Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dopuna članku: Svečana povorka

U broju 799 od 10. kolovoza 2018. g. objavili ste članak pod nazivom: Svečana povorka, od člankopisca Ljudevita Vujkovića Lamića, potkrijepljen impresivnim slikama. Riječ je o Dužijanci 1968., vjerojatno iz razloga što je ove  godine 50. obljetnica te veličanstvene i do tada neslavljene Dužijance. Pamtim to, jer sam te godine bio kapelan u svetoj Tereziji i za vjerski dio Dužijance glavni organizator. Upravo bih htio izraziti žalost što je ovaj članak jednostrano prikazao tu veličanstvenu manifestaciju, i to baš u bitnom njezinom dijelu. Potpuno je ispušten glavni dio Dužijance, a to je onaj vjerski koji se dogodio u katedrali-bazilici sv. Terezije na Veliku Gospu 15. kolovoza s početkom u 10 sati. Bez toga dijela Dužijanca ne bi bila to što jest, jer je ona motivirana, inicirana i prije ove Dužijance 57 puta slavljena kao ZAHVALNOST BOGU ZA KRUH SVAGDAŠNJI. (Počeo je slaviti mons. Blaško Rajić, župnik sv. Roke u Subotici 1911. g.) 
Također bih htio jedan važan ispravak, jer se radi o središnjim osobama u Dužijanci. Naime, g. Ljudevit Vujković Lamić navodi da je Grgo Kujundžić bio bandaš, a Marija Dulić bandašica, što je netočno, jer su Loko Kujundžić i Stana Stantić bili te godine bandaš i bandašica. Poznato je da su prije na Dužijanci bili samo veliki bandaš i bandašica i mali bandaši, dok je risare uveo doljepotpisani na Dužijanci 1967., kad je bilo deset parova, a u Dužijanci 1968. g. preko pedeset parova, što je očito iz priloženih slika u Vašem listu. 
U nadi da ćete dobronamjerno uvažiti ove primjedbe i da ćete ovo objaviti kao objektivnu informaciju, radi javnosti, radosno Vas pozdravljam!
Bela Stantić, župnik

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika