Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šokci i baština početkom listopada u Baču

Manifestacija Šokci i baština, na kojoj se zajednički predstavljaju udruge šokačkih Hrvata iz Vojvodine, ove godine slavi desetu obljetnicu. Kao što smo već i ranije najavljivali, ove će godine biti održana u Baču, a program će biti u znaku 330. obljetnice od dolaska šokačkih Hrvata iz Gradovrha kod Tuzle u ove krajeve. Povodom manifestacije u župnom stanu u Vajskoj održan je sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici HUK Antun Sorgg iz Vajske i HKUPD Matoš iz Plavne, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.
Na sastanku je dogovoreno da će manifestacija Šokci i baština biti dvodnevna, odnosno bit će održana 6. i 7. listopada u Baču. Prvoga dana, u subotu, u Franjevačkom samostanu bit će održan okrugli stol, teme će biti naknadno dogovorene s predavačima. Sljedeći dan, u nedjelju, na programu je svečano misno slavlje od 17 sati u Franjevačkom samostanu, a poslije toga u Plavoj sali u Baču, u 18.30 sati, bit će održan prigodni kulturno-umjetnički program na kojem bi trebale sudjelovati udruge kulture iz Podunavlja, Srijema, Subotice, Tuzle i Vinkovaca. Poslije programa uslijedila bi zajednička večera za sve goste. 
Organizatori ovih dana putuju u Tuzlu da se o pojednostima dogovore s franjevcima u Tuzli i s kulturnim udrugama u tim krajevima. Sljedeći sastanak glede organizacije ovogodišnje manifestacije Šokci i baština trebao bi biti održan krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca.
A. Š.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika