Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Festival pjesme, plesa i prijateljstva

Od 11. do 14. kolovoza na Žitnom trgu u Srijemskoj Mitrovici održan je 15. po redu Međunarodni revijalni festival folklora Srem folk fest, jedna od najvećih manifestacija te vrste u Srbiji. Cilj festivala je njegovanje i promoviranje kulture i tradicije svih naroda svijeta kroz ples, pjesmu i glazbu, ali i upoznavanje gostujućih ansambala s kulturom i tradicijom grada domaćina i njegove okolice. Jedan od ciljeva je i uspostavljavanje suradnje među ansamblima na internacinalnoj razini. Ove je godine na festivalu sudjelovalo preko 600 izvođača, članova ansambala iz 13 zemalja svijeta: Kolumbije, Kostarike, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Rusije i Srbije. Domaćin festivala bilo je KUD Branko Radičević iz Srijemske Mitrovice, a manifestaciju svake godine organizira Centar za kulturu Sirmiumart pod pokroviteljstvom Grada Srijemska Mitrovica.

U novom ambijentu

Prve večeri festivala, nakon defilea ulicama grada i ceremonije otvorenja na rekonstruiranom Žitnom trgu, predstavilo se šest folklornih skupina.
»Komentari gostiju su pozitivni i oni su sa sobom donijeli lijepo vrijeme i lijepo raspoloženje i nadam da će tako ostati do kraja festivala. Ove se godine festival održava u potpuno drugačijem ambijentu, obnovljenom Žitnom trgu. Bili smo na slatkim mukama sve ove dane u pripremama, ali smo uspjeli odoljeti tom izazovu i pripremiti scenu koja je zaista po uzoru na europske festivale folklora«, istaknuo je direktor Sirmiumarta Petar Samardžić.

Velika posjećenost

A koliko Mitrovčani vole folklor potvrdili su već prvog dana na otvaranju festivala. Više od 5.000 posjetitelja gromoglasnim pljeskom pozdravilo je izvedbu festivalske himne Mitrovica pjeva, koju je izveo dječji zbor Sirmiumarta.
»Sudeći po broju posjetitelja može se zaključiti da mitrovačka publika voli ovaj festival i da voli upoznavati različite kulture naroda. U ovom novom ruhu kako sada izgleda naš Žitni trg čini mi se da ima i više publike nego što je to bilo ranijih godina, a sigurno da tome pridonosi i raznovrstan program«, kazao je umjetnički direktor Festivala Dragan Đorđević.

Dojmovi sudionika

Veliku pozornost publike, svojom nošnjom i plesom privukli su gosti iz Kolumbije. S druge strane, i oni su oduševljeni našom zemljom.
»Prvi put smo u Srbiji i veoma nam je ugodno ovdje. Oduševljeni smo festivalom kao i srdačnošću domaćina. Nismo očekivali da ćemo se upoznati i družiti s toliko velikim brojem ljudi s različitih kontinenata«, kazao nam je Edvin Mendoza.
Treće večeri festivala predstavio se i folklorni ansambl Mladost iz Samobora u Hrvatskoj, koji djeluje od 1972. godine. Osim folklorne skupine, njihovi glazbenici su sudjelovali i kao specijalni gosti na tamburaškoj večeri Od begeša do prima, koja je 15. kolovoza održana na Žitnom trgu. 
Osim velikog broja folklornih ansambala iz više zemalja svijeta, za posjetitelje su priređeni i brojni štandovi s gastronomskim specijalitetima kao i rukotvorinama udruga iz Srijemske Mitrovice.
S. Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika