Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susreti sa sunarodnjacima iz Hercegovine

U Posušju se već trinaestu godinu organizira Smotra izvornog folklora pod nazivom Silo na ognjištu, a na ovogodišnjoj manifestaciji gostovalo je i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta. Osim Tavankućana na smotri su sudjelovali i KUD-ovi iz Hutova, Jalžabeta kraj Varaždina, Dicma, Aladinića, Širokog Brijega te domaćini HKUD Fra Petar Bakula iz Posušja. 
»Mislim da su sudionici smotre publici uspjeli prikazati različite običaje i nošnje, odnosno tradicijsku kulturu u različitim krajevima u kojima žive Hrvati«, kaže predsjednica HKUD-a Fra Petar Bakula iz Posušja Gabrijela Širić. 
Predstavnike gostujućih kulturno-umjetničkih društava ovom je prigodom ugostio i općinski načelnik Branko Bago. Gostima se zahvalio na dolasku i sudjelovanju na ovoj smotri, a domaćinima čestitao na uspješnoj organizaciji i ustrajnosti u očuvanju hrvatskih tradicijskih običaja u Posušju. Predstavnica HKPD-a Matija Gubec Ljubica Vuković-Dulić je nazočne ovom prigodom upoznala s radom te tavankutske udruge te pozvala udrugu domaćina i načelnika općine da posjete Tavankut, na čemu se načelnik zahvalio i prihvatio poziv. HKUD Fra Petar Bakula svoje gostovanje u Tavankutu planira za narednu godinu za  otvorenje XXXIV. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame. 
Inače, za organizaciju trodnevnog boravka Tavankućana u Hercegovini zaslužna je Udruga posuških gospodarstvenika čiji su predstavnici bili ranije u službenom posjetu Hrvatima u Vojvodini. Članovi HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta su, osim sudjelovanja na smotri u Posušju, bili i u Parku prirode Blidinje, a posjetili su Mostar, Blagaj i izvor rijeke Bune, Međugorje, slapove Kravice te Sarajevo. 
Smotra Silo na ognjištu organizira se u okviru manifestacije Posuško lito, a pod pokroviteljstvom Općine Posušje.
I. D. 

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay