Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljetovanje u Puli i Novom Vinodolskom

Članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta ljetovali su organizirano i ove godine, ovoga puta u Puli i Novom Vinodolskom. Ljetovanje su započeli uzvratnim posjetom Kulturno-umjetničkom društvu Uljanik iz Pule. U okviru tog posjeta tavankutsko Društvo održalo je nastup u Labinu, a članovi su uz stručno vođenje imali prigodu obići znamenitosti Grada Pule: staru gradsku jezgru, Arenu, Slavoluk Sergijevaca – Zlatna vrata itd. Nakon provedenog vikenda u Istri, Tavankućani su se uputili u Novi Vinodolski, gdje je daljnji boravak u Vili Rustici organiziran u okviru suradnje tavankutske udruge s Gradom Zagrebom i Gradskim društvom Crvenog križa iz Zagreba. 
Tijekom boravka u Novom Vinodolskom gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je posjetio Tavankućane. Tom prigodom, u svom pozdravnom govoru je istaknuo: 
»Grad Zagreb već četvrtu godinu zaredom Tavankućanima organizira boravak na hrvatskom Jadranu u Novom Vinodolskom. Grad Zagreb živi sa svim dijelovima Hrvatske, a posebno s našim sunarodnjacima izvan Hrvatske. Naša je obveza pomagati našim ljudima, našoj omladini, a Grad Zagreb to čini i činit će u budućnosti.« 
Predsjednik tavankutske udruge Ladislav Suknović se zahvalio domaćinima te istaknuo: 
»Suradnja i potpora Grada Zagreba i gradskog društva Crvenog križa je u projektnom smislu produbljena i usmjerena na razvojne projekte u Tavankutu. Boravak naših članova u Novom Vinodolskom je snažna potpora našim aktivnostima na polju očuvanja kulturne baštine i razvoja projektnih aktivnosti koje provodimo kroz djelovanje folklorne i tamburaške sekcije. Ali ono što naša udruga radi daleko je šire i više od onoga što možemo ovdje prezentirati. Mi pokušavamo pokazati kako se ustvari može razviti jedna lokalna zajednica, pogotovo hrvatska zajednica u Srbiji koja je možda u posljednje vrijeme bila malo i zapostavljena, ali evo jedna sjajna razvojna priča, u kojoj su nam puno pomogli i Grad Zagreb i Gradsko društvo Crvenog križa iz Zagreba. Naš Etno salaš Balažević, koji je postao simbol Tavankuta i koji je kroz sve ove godine kako se mi bavimo seoskim turizmom dobio prvu nagradu u kategoriji Salaša od Ministarstva turizma Srbije, za nas je doista veliko priznanje. Tome su svojim donacijama i financijskom potporom pomogli i Grad Zagreb i Gradsko društvo Crvenog križa iz Zagreba.« 
Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Petar Penava u svojem je obraćanju naglasio zadovoljstvo suradnjom s hrvatskom nacionalnom manjinom u Srbiji, kako s Hrvatskim nacionalnim vijećem tako i s Društvom Matija Gubec iz Tavankuta.
Osim gradonačelnika Bandića i ravnatelja Penave, na susretu s Tavankućanima u Novom Vinodolskom bilo je još nekoliko članova zagrebačke gradske uprave. 
I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika