Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fasade stare ulice

Nastanak lijepe razglednice subotičke ulice koju danas znamo pod imenom Đure Đakovića kolekcionari ovih starina vezuju za prvo desetljeće dvadesetog stoljeća. U to vrijeme palače koje i danas krase ulicu bile su nove, a drvored mlad, tek posađen, zbog čega su fasade u potpunosti bile otkrivene pogledima. Stara snimka sačuvala je još jednu zanimljivost: sjećanje na tramvajske tračnice koje su polazile od Željezničke postaje uz današnji Raichlov park, prolazile ulicom na fotografiji i nastavljale ka centru grada. 
Još ranije, nekada davno, tu je carovala voda – zabilježeno je na kartama grada krajem osamnaestog stoljeća. Grad je 1794. godine odlučio isušiti ovu močvaru i urbanizirati zemljište, i to je dugo pokušavano postupnim mjerama, ali je prošlo još stotinu godina do potpunog ostvarenja te zamisli. U dugom procesu isušivanja, krajem devetnaestog stoljeća prostor je uređen dodatnim nasipanjem pijeska, postavljanjem vodovodne mreže, sadnjom drveća i drugim. Na koritu nekadašnjeg jezera nastao je park, a s obje strane parka prostor za gradnju.
Na desnoj strani razglednice, na uglu trga s Ulicom Đure Đakovića, vidi se palača tadašnjeg gradonačelnika Lazara Mamužića podignuta po projektu Titusa Mačkovića 1891. godine, prva u nizu palača ka Željezničkoj postaji izgrađenih u nekoliko narednih godina, na novonastalim placevima po nasipanju Rogine bare.
Raichlova palača (vidi se na lijevoj strani razglednice) na elitnom urbanom prostoru preko puta parka i u okruženju tada novih lijepih zgrada izgrađena je 1904. godine.
Cijeli jedan kvart novih palača u to vrijeme nastao je tijekom svega nekoliko godina.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika