Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nezainteresiranost i sumnja

Na dnevnom redu Narodne skupštine Srbije u okviru sedmodnevnog izvanrednog zasjedanja nalazi se četrnaest točaka – devet zakona iz oblasti državne uprave i lokalne samouprave, izbor guvernera i viceguvernera Narodne banke Srbije, izbor sudaca, članova Agencije za borbu protiv korupcije i među svim ovim zakonskim prijedlozima su i zakoni koji reguliraju prava nacionalnih manjina i manjinsku samoupravu. Kao i u svim ostalim slučajevima, oni koji su na vlasti pa tako i manjinske stranke najavili su da će podržati ove prijedloge zakona dok će drugi koji su u oporbi pa tako i manjinske stranke biti protiv. Enis Imamović iz SDAS-a ocjenjuje da ovaj prijedlog zakona ne pruža nikakvu pravnu sigurnost nacionalnim manjinama, te je zatražio da se oni povuku jer kompliciraju ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov smatra, pak, da su promjena Ustava i definiranje manjinske politike dva temeljna preduvjeta koja moraju biti ispunjena prije bilo kakvih izmjena manjinskih zakona u Srbiji. On ističe kako je proces izrade nacrta izmjena zakona bio obilježen netransparentnošću, neuvažavanjem prijedloga predstavnika nacionalnih manjina i da je to rezultiralo brojnim manjkavostima predloženih rješenja. On ostaje pri svojim ocjenama da se predloženim rješenjima želi politički desubjektivizirati nacionalne manjine, autonomiju nacionalnih manjina uvelike dokinuti, financijski i administrativno dodatno usložiti njihovo djelovanje, te osnažiti državni nadzor nad djelatnošću samouprava nacionalnih manjina. S druge strane Bálint Pásztor iz SVM-a ocjenjuje kako će ovi zakoni donijeti boljitak manjinama. Pozdravio je zakonsko rješenje (koje je i prije postojalo) i koje omogućuje zastupnicima da govore u srpskom parlamentu na materinjem jeziku, ali je rekao i da to pravo neće koristiti, pohvalio je i rješenje utvrđeno  izmjenama Zakona o matičnim knjigama da se upisuje i podatak o nacionalnoj pripadnosti državljanina jer je, smatra, to preduvjet razmjernog zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u državnoj upravi. 
Što se tiče članka kojim se određuje da predsjednik nacionalnog vijeća i član izvršnog odbora ne može biti član rukovodećih tijela političke stranke kao što su predsjednik, predsjedništvo i izvršni odbor Imamović je upitao a kako može predsjednik Srbije biti i predsjednik Srpske napredne stranke. Pásztor je pak rekao da članovi Savjeta mađarske nacionalne manjine nikada nisu bili politički obojeni i pozdravio što se zakonom omogućuje smanjenje prekomjerne politizacije tog tijela i transparentni rad.
Budući da je rasprava započela u utorak, a srijedom zatvaramo naš tjednik, o daljem tijeku i rezultatima rasprave izvjestit ćemo u sljedećem broju. No, predmnijevamo da nekih većih iznenađenja neće biti i da će se usvojiti ono što je i predložila Vlada Srbije. Do sada je rasprava bila vrlo »zanimljiva«, u smislu da se pričalo o svemu i svačemu, na primjer tko je izdajnik a tko nije, stranačkim batinašima, Paraćinu i drugim stvarima, a najmanje o prijedlozima zakona. Dosadašnji tijek rasprave, može se reći, odražava (ne)zainteresiranost društva u kojem živimo i političkih aktera za pravnu regulaciju zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina. Hoće li u nastavku biti drugačije? Sumnjamo. 
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika