Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet 
Srpska liga Vojvodina
Pobjeda za siguran opstanak

SUBOTICA – U dramatičnoj završnici prvenstvene sezone 2017./18. nogometaši Subotičke Bačke 1901 dočekali su ekipu Radničkog iz Srijemske Mitrovice, koja je prije utakmice posljednjeg kola imala svega dva boda manje od njih. Crveni đavoli su bili najbolji kad je to bilo najpotrebnije i zabilježili pobjedu od 4:2 (3:1). Domaća ekipa je odlično otvorila meč. Vrlo brzo, već u 5. minuti, Antunić je zatresao mrežu gostujućeg vratara. Gosti se nisu predavali, napadačkom igrom su pokazali da u ovoj utakmici neće olako ispustiti bodove, pa su i oni stvarali vrlo izgledne situacije pred vratima sigurnog Studena. Neizvjesnost je otklonio prekrasnim zgoditkom Krmar u 28. minuti, da bi već u narednom napadu gosti smanjili prednost Subotičana na 2:1. Minutu prije odlaska na odmor Krmar je novim zgoditkom obradovao brojnu publiku, koja je u velikom broju došla podržati svoje ljubimce na ovoj za njih sudbonosnoj utakmici. Nastavak je donio još dinamičniju igru. Nizale su se dobre akcije i prigode za promjenu rezultata na obadvije strane, a gosti su u 68. minuti najbolju realizirali i umanjili prednost Bačke 1901 na 3:2 i utakmicu doveli na prag neizvjesnosti. U iscrpljujućoj završnici domaćini su smogli više snage i pokazali više htijenja, a već u 73. minuti Manojlović je iskoristio jednu od boljih prigoda i postavio konačnih 4:2. Mogli su domaćini još koji put zatresti mrežu gostiju, ali su, preumorni od iscrpljujućeg tempa, griješili u samoj završnici. Ovom pobjedom Subotičani su sačuvali 13. poziciju na ljestvici, s 36 osvojenih bodova, koliko ima i četrnaestoplasirani Dunav iz Starih Banovaca, ali sa slabijim odnosom danih i primljenih golova. Osim Dunava, u niži rang natjecanja ispali su Radnički iz Srijemske Mitrovice s 31 bodom i Radnički iz Šida sa svega 10 osvojenih bodova. U 1. ligu Srbije plasirao se Bečej 1918 sa 75 osvojenih bodova.

Vojvođanska liga Sjever 
Rasterećeno i efikasno

TAVANKUT – U posljednjem, vrlo neizvjesnom kolu, nogometaši Tavankuta su već bili na odmoru, pošto je ekipa bila slobodna. Poslije svih odigranih utakmica Tavankućani su zauzeli 10. poziciju na ljestvici.  

Bod u Karavukovu za kraj

KARAVUKOVO – U posljednjem kolu Radnički je gostovao kod sedmoplasiranog Poleta, u obližnjem Karavukovu. U vrlo zanimljivom meču, iako bez natjecateljskog značaja, odigranom pred svega pedesetak gledatelja, rivali su podijelili bodove rezultatom 1:1 (0:0). Iako su pomlađeni Somborci bili agresivniji i ofenzivniji, u prednost su prvi došli nogometaši Poleta. U početnim minutama drugog poluvremena iskusni igrač domaćina Bogdanović oštrim prizemnim udarcem s ruba šesnaesterca pogodio je mrežu ispod odličnog gostujućeg vratara, mladog Jeličića. Mladi Somborci nisu se predavali, naprotiv, zaigrali su još angažiranije, pa su u 78. minuti uspjeli poravnati. U jednom brzom i preciznom napadu stvorili su višak na lijevoj strani. Lopta je stigla do slobodnog Mančića, koji je u prazno proigrao Sapozničenka. Daroviti omladinac je uspio doći do lopte prije obrambenih igrača Karavukovčana, zaobići vratara Ivanovića i plasirati ju u mrežu za zasluženo poravnanje. Somborci su u preostalom dijelu meča imali još dvije ozbiljne prigode, ali je obrana Poleta požrtvovnim intervencijama uspjela spriječiti potpuni preokret. Somborci su na koncu zauzeli 5. mjesto na ljestvici. Ligu napušta ekipa Preporoda iz Novog Žednika, koja je u meču odluke zabilježila težak poraz (6:0) na gostovanju izravnom rivalu Mladosti Apa u Apatinu. Novi članovi Vojvođanske lige sjever postali su pobjednici somborskog i subotičkog područja, Stanišić i Bajša, a ime treće ekipe bit će poznato nakon dvije runde baraža. Polufinalni parovi su: Crvenka – Iskra (Kucura) i Vrbas – pobjednik majstorice Krila Krajine (Bačka Palanka) – Budućnost (Mladenovo).

PFL Sombor
 Sezona za zaborav

MLADENOVO – U posljednjem kolu ekipa ŽAK-a je gostovala u Mladenovu, kod trećeplasirane Budućnosti. Za Somborce ova utakmica nije imala nikakav natjecateljski značaj, pa su protiv izrazitog favorita dali priliku i igračima koji su do sada imali puno manju minutažu u nastupima. Kako se i očekivalo, domaća ekipa je zabilježila pobjedu od 4:1 (3:0). Somborci nemaju za čim žaliti, odigrali su u granicama svojih mogućnosti. Mladi igrači su dobili priliku da steknu i malo natjecateljske minutaže, a na koncu su se provukli s koliko toliko snošljivim porazom. Na koncu prvenstva ŽAK je zauzeo 11. mjesto na ljestvici, a upravne strukture u ljetnoj pauzi moraju poduzeti mjere koje će klub vratiti na pozicije sukladne renomeu.
Ivan Andrašić

 

Pogled s tribine
Treneri
 
Završila je još jedna klupska nogometna sezona i svode se finalni učinci svih aktera. U susret još jednom Svjetskom prvenstvu koje uskoro počinje u Rusiji, naravno da su u prvom planu nogometaši, ali uspjesi momčadi za koje nastupaju u nacionalnim ligama u mnogome ovise i od stručnjaka koji sjede na njihovim klupama. Jer dobar trener gotovo uvijek donosi odlučujuću prevagu.
Nekoliko hrvatskih nogometnih trenera polučilo je odlične rezultate i svojim kvalitetnim radom, zasigurno, otvorilo nova vrata i svojim kolegama iz male zemlje u kojoj se gotovo svi razumiju u najvažniju sporednu stvar na svijetu.
Tri trenera su uspjela osvojiti duplu krunu (prvenstvo i kup) maksimalno opravdavajući njihov izbor od strane čelnika klubova koje su predvodili u sezoni 2017./18.
Dean Klafurić, široj javnosti manje poznato ime, ali strateg s dugim stažom u hrvatskom nogometu doveo je Legiju iz Varšave do samog vrha poljskog nogometa. Talentirani mladi trener i nekadašnji vatreni Igor Bišćan uspio je nakon 25 godina donijeti ljubljanskoj Olimpiji dvostruki nacionalni trijumf i već dulje vremena čekani naslov najbolje momčadi u Sloveniji. A na drugom kraju nogometne kugle, nekadašnji trener Dinama Zoran Mamić je također bio dvostruko uspješan sa svojim Al Ainom u Saudijskoj Arabiji.
Ivan Leko je predvodio Club Brugge do šampionskog naslova u Belgiji, na najbolji moguć način potvrdivši svoj veliki trenerski potencijal. Konačno, još uvijek su svježa sjećanja na veliki uspjeh Nike Kovača na klupi Eintrachta u nedavnom osvajanju prestižnog kupa Njemačke nakon spektakularne pobjede u finalu protiv favoriziranog Bayerna.
Zanimljivo je zamijetiti kako je i novopostavljenom Nenadu Bjelici na Dinamovoj klupi odmah uspjelo osvojiti duplu krunu na hrvatskim terenima. Ali za ovaj uspjeh velike zasluge imaju i njegovi prethodnici na ove godine izuzetno užarenoj modroj klupi, Nikola Jurčević i Mario Cvitanović.
Netko bi mogao reći - pa normalno je da hrvatski trener osvoji nacionalne naslove na čelu hrvatskog kluba, ali nemojmo zaboraviti kako je prošlogodišnjeg prvaka Rijeku vodio Slovenac Kek.
E sad neka još jedan hrvatski stručnjak ovoga lipnja u Rusiji napravi dobar rezultat i cijela nacija će biti presretna.
 D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika