Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šuma u centru grada

Kada bih mogla birati sebi okruženje, to bi definitivno bila šuma. Priroda s malo ljudi, puno životinja, zvuk ptica, puteljci, prostranstva za istraživanje, mistika, mir i puno zelenila. Taj bijeg u šumu je postao čest trend, pa se o tome prave dokumentarci, pišu knjige, snimaju filmovi. Jedna od knjiga koja vam pokušava objasniti da je u šumi spas je Dopler, norveškog autora Erlenda Lua. Norveške šume su posebnog ranga, ali šuma je šuma. 
Kažu da ništa nije dobro raditi naglo, pa ni mi nećemo odmah otići u džunglu, a i nije nam svima to ni potrebno. Parkovi mogu biti dobra prijelazna rješenja na šumskom putu, a ako imate sreće kao što je Subotica ima, pa vam u centru grada niče šuma, onda je to svakako vrijedno izlaska iz kuće i testiranje šumskih afiniteta.

Dudova šuma

Nisam još bila u gradu koji ima toliko pijeska ili bar nisam znala da je tako kao što to otkrivam u Subotici. U istraživanju priče o nastanku Dudove šume došla sam do podatka da je prostor na kome je ona nastala, zbog pjeskovitog tla, bio pretvoren u voćnjak od kog je kasnije bio formiran Gradski rasadnik. Val svilenih buba i svile je prošao i kroz Suboticu, pa je za potrebe Svilane ovaj rasadnik postao mjesto za plantažu dudova. Razdoblje nakon Drugog svjetskog rata je bilo prekretnica u priči sa svilom u cijeloj nekadašnjoj Jugoslaviji, što je odredilo sudbinu i Svilane. Tvornica je zatvorena, a na ovoj površini se pojavljuju samonikla drva. U jednom momentu je ova površina podsjećala na šumu dudova, stoga je i sam naziv jasan. 

Sport u šumi 

Sportaši su uvijek trčali u zelenilo, hlad i u prirodu i možda su oni najljepša sudbina koja je mogla zadesiti šumu dudova. Krajem prošlog vijeka na ovom području su prvo izgrađeni teniski tereni i park počinje služiti za rekreaciju i odmor. Prije nekoliko godina urađena je kompletna rekonstrukcija, čime su popločane staze za šetnju, obnovljena trim staza, postavljene sprave za vježbanje, napravljeno igralište za djecu, kutak za ljubitelje šaha, sređen košarkaški teren, postavljene nove klupe.

Šmek parka koji šumom se zove

Da grad i građani vole Dudovu šumu bit će vam jasno čim joj se približite. Posljednjih godina je šuma dobila i svoj biser u vidu elipsoidnog jezera površine oko 400 četvornih metara i sada je spremna za sve, a posebno za romantične šetnje. Ukoliko još uvijek niste romantičan tip osobe, Dudovu šumu možete iskoristititi za šetnju svog ljubimca ili ponesite dekicu, dobru knjigu i prosto uživajte u šumi u centru grada. 
Sport prije svega

I sami ćete se brzo uvjeriti da je ovo mjesto koje je najomiljenije prvenstveno sportašima kojima je u šumi na raspolaganju staza presvučena tartanom u dužini od 1000 metara, zatim sprave za vježbanje, teniski i košarkaški tereni. Tik uz šumu su i Dvorana sportova i Gradski bazen, a mališanima je na raspolaganju travnato igralište sa svim mogućim pratećim rekvizitama.
Posebna je ova šuma i da budem iskrena, zavidim Subotičanima na njoj i gledam da je posjetim svaki put kad mi prilike to dozvole, a kako je vlastito iskustvo najbolji dokaz, pozivam i vas da joj ne odolite. I da: provjerite ima li u njoj dudova, jer zapravo nisam sigurna da oni još uvijek žive tamo.
Izazov za kraj: ukoliko vam je ova ideja o šumi tek sad postala primamljiva, posjetite Suboticu i dan provedite u Dudovoj šumi. Izaberite rano jutro za ovaj posjet kada je šuma još uvijek pusta od ljudi i ukoliko vam počne jako goditi, dozvolite da vam to postane ritual. I obavezno planirajte pošumljavanje vašeg života, bar za vrijeme godišnjih odmora. U šumi je spas. 
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika