Arhiv tekstova Arhiv tekstova

MUSAKA OD GLJIVA

Nisu samo tehnika i tehnologija na kojima pratimo razvoj društva i koje trpe promjene. Društvo se svakodnevno mijenja i mi svjedočimo tim promjenama. Doduše, one su  najvidljivije u tehnološkom, znanstvenom, industrijskom pogledu, zatim u modi, trendovima, stilovima ali i u kuhinji. Dogodilo nam se to da su neka jela zadržala samo ime, a skoro sve promijenila. Tako nešto se dogodilo i s musakom, tradicionalnim jelom za koje se smatra da ima grčko porijeklo i kojem smo glavni sastojak patlidžan zamijenili krumpirom, a danas za recept na tanjuru krumpir mijenjamo gljivama.

Potrebno: 500 g gljiva /2 glavice luka / 100 g suhe slanine /2 žlice ulja/ 2 češnjaka/10 kriški kruha/ 250 ml mlijeka/ 200 ml kiselog vrhnja/ 3 jaja/žlicu suhog začina/ peršin/ sol/ papar/ origano.

Priprema: Očišćene gljive narežite na listiće. Crni luk, češnjak i peršin sitno narežite, a slaninu narežite na tanke kriške. Na zagrijanom ulju ispržite slaninu i narezani crni luk, pa dodajte gljive. Sve zajedno pirjajte, malo posolite, dodati papar, češnjak, malo origana, peršin i začin. U namašćenu vatrostalnu posudu složite jednu do druge pet kriški kruha koje ste prethodno natopili u mlijeko. Po kruhu rasporedite pola količine pripremljenih gljiva, pa ponovo stavite red natopljenog kruha i odozgo preostale gljive. Sve prelijte mješavinom vrhnja i jaja. Tako pripremljeno jelo kratko zapecite u rerni na 160 stupnjeva oko 20 minuta.
Dodatak: Igrajte se, ubacujte i mijenjajte sastojke jer musaka sve trpi, a uvijek je ukusna. 
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika