Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Budi svoj – prijatelj sam tvoj

Promocija hrvatskih odjela održana je u utorak, 17. travnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Ovoga puta program je zamišljen kao filmska večer, te su tijekom programa prikazini filmovi u kojima su glavni glumci djeca hrvatskih odjela, a slogan večeri je bio Budi svoj – prijatelj sam tvoj. U programu su sudjelovala i djeca hrvatskih vrtića iz Subotice i okolice, a prvi puta subotičkoj publici su se predstavili i prvaši iz Monoštora koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. 

Svoj na svome

Na početku programa nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić koji je u svome govoru posvjedočio o značaju upisa djece u hrvatske odjele, te je rekao kako je obrazovanje na hrvatskom na početku imalo problema, ali je sada puno toga urađeno, postoje odgovarajući udžbenici i puno je više djece u odjelima nego li prvih godina. Ono što je naglasio jest da su djeca u hrvatskim odjelima svoj na svome, da se ovdje ne moraju sramiti svoga jezika niti svoje vjere, te je osobito izraženo zajedništvo. Također, nazočnima se obratio i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, koji je zahvalio roditeljima što upisuju djecu u hrvatske odjele. Tijekom programa prisutnima se obratila i predsjednica Udruge Naša djeca Nevenka Tumbas, koja je rekla kako Udruga već 16 godina savjetuje roditelje oko upisa u hrvatske odjele, te da je obrazovanje bitan korak za opstanak i budućnost našeg naroda na ovim prostorima. 

Čarobni vrtuljak 

Tijekom večeri prikazano je pet filmova: Drvenci, Moje ditinjstvo, Mi smo dica pradidova stabla, Aktiv i Baš kao svi u kojima su glumci učenici hrvatskih odjela. Djeca iz vrtića na hrvatskom jeziku Marija Petković Sunčica i Marija Petković Biser iz Subotice, Petar Pan iz Tavankuta i Bambi iz Male Bosne skupa su izveli tri pjesme i pokazali nazočnima da Kad se male ruke slože, sve se može. Predstavili su se i recitatori hrvatskih odjela, i to Fabijan Dulić, Pavao Huska i Sara Dulić. Kroz program Čarobni vrtuljak, kako je večer nazvana, nazočne su vodili Mila Rukavina i Martin Vukov. 
Promociji hrvatskih odjela nazočili su i dopredsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća za Sombor Snežana Periškić, menadžerica kulturnih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković i ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Ušumović, te ravnatelji škola gdje se odvija nastava na hrvatskom jeziku. 
Na kraju programa roditeljima i djeci se obratila savjetnica predsjednika HNV-a Jasna Vojnić koja se zahvalila sudionicima programa i pozvala roditelje da upišu djecu u hrvatske odjele, a ukoliko imaju nedoumica da se uvijek mogu obratiti Hrvatskom nacionalnom vijeću. 
Organizatori promocije hrvatskih odjela su bili Hrvatsko nacionalno vijeće i Udruga Naša djeca, koji su i svoj djeci osigurali prigodan dar.

U tijeku je upis

Podsjetimo, upis u škole i vrtiće je u tijeku i svoju djecu možete upisati na hrvatskom jeziku u već spomenute vrtiće, kao i u sljedeće osnovne škole: Matko Vuković, Ivan Milutinović i Sveti Sava u Subotici, Vladimir Nazor u Đurđinu, Matija Gubec u Tavankutu, Ivan Milutinović u Maloj Bosni i 22. oktobar u Monoštoru. Također, nastava na hrvatskom jeziku postoji i u srednjoj školi Gimnaziji Svetozar Marković i Politehničkoj školi u Subotici.
Ustavom Srbije nam je zagarantirano pravo upisati djecu u hrvatske odjele, pa baš kako su i djeca poručila – budi svoj!

Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika