Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pozitivne i negativne ocjene

Tijekom Okruglog stola u Beogradu (16. travnja), na kojem je predstavljen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić upoznao je predstavnike diplomatskog kora, međunarodne zajednice i državnih institucija s odlukom s primjedbama HNV-a na ovaj zakon koja je usvojena na sjednici vijeća.
Vlada Srbije je predložila izmjene Zakona kojima bi se omogućilo poboljšanje njihovog statusa, transparentno financiranje i smanjenje prekomjerne politizacije, izjavio je ministar državne uprave Branko Ružić. Međutim, umjesto jačanju, Srbija će izmjenama Zakona o nacionalnim vijećima pridonijeti slabljenju institucionalnog položaja nacionalnih vijeća – zastupničkih tijela nacionalnih manjina, smatra predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić. Predsjednik HNV-a ističe da je najproblematičniji prijedlog upravo o »depolitizaciji nacionalnih vijeća«. 
Bačić kaže kako je to protivno elementarnim postavkama o demokratskom izbornom procesu: manjinska vijeća biraju se na izborima, svaki izborni proces je politički, a osnovni čimbenici izbornog procesa jesu političke stranke. Bačić je istaknuo kako se ovom prijedlogu tijekom konzultacija protivio veliki broj predstavnika nacionalnih vijeća, jer je logično očekivati da manjinske stranke sudjeluju u izborima za manjinska vijeća i da njihovi najistaknutiji članovi mogu biti i vijećnici ukoliko to žele.
Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Yukom Milan Antonijević pak istaknuo je da ta organizacija, koja prati položaj nacionalnih manjina »može dati pozitivnu ocjenu tom Nacrtu zakona«. 
»Stavlja Srbiji veliki broj obaveza, ali se ovakvim zakonom Srbija može dovesti korak bliže Europskoj uniji«, istaknuo je Antonijević i dodao da je najvažnije kasnije primjenjivati zakon u praksi.
Šef Misije OESS-a u Srbiji Andrea Oricio kazao je da je Nacrt zakona dobar i da se cijelo društvo treba udružiti kako bi se došlo do učinkovitog zakona koji bi poslužio inkluziji nacionalnih manjina.
Šef Misije Vijeća Europe u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da prostor ljudskih prava nije definiran i ograničen, da raste ako postoji tolerancija i inkluzija i da u tom smislu sloboda nacionalnih manjina ne isključuje prava nikog drugog.
Ministar Ružić je podsjetio da se ove godine održavaju izbori za nacionalna vijeća i kazao kako je najvažnije da se unaprijedi vođenje »manjinskih« biračkih popisa, koji će biti ažurirani i postat će dio jedinstvenog biračkog popisa. Istodobno je pozvao pripadnike manjina da se upišu u poseban birački popis i sudjeluju u kreiranju politika koji se odnose na njihov položaj.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika