Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Radikali prijetili zastupnici Jerkov

Zastupnici Srpske radikalne stranke su tijekom sjednice srbijanske Skupštine u utorak, 17. travnja, grubo izvrijeđali zastupnicu oporbene Demokratske stranke Aleksandru Jerkov nakon što je spomenula činjenicu da je Vojislav Šešelj ratni zločinac i da ako krene razbijati noseve, kao što je najavio, neka krene od njezinog.
»Okružili su je, sjeli oko nje i najbrutalnije vrijeđali i prijetili da će joj razbiti njušku i da treba paziti što će raditi narednih dana«, rekao je novinarima u parlamentu šef zastupničke grupe DS-a Goran Ćirić, pozivajući predsjednicu Skupštine Maju Gojković i nadležne institucije da javno pred Skupštinom kažu svoj stav o prijetnjama upućenim Aleksandri Jerkov, ali i da iznesu stav i o prijetnjama Šešelja koje je nedavno uputio zastupnicima Tomislavu Žigmanovu i Nenadu Čanku.
Radikali su zastupnicu Jerkov nazivali riječima poput »spodoba«, »izdajnik« i »ustaška kurva«.
U Skupštini su je okružili članovi SRS-a, među kojima su bili i Nataša Jovanović, Aleksandra Belačić i Filip Stojanović, te joj rekli da se pripazi.
»Tijekom cijele sjednice, na svakih pet minuta su mi dobacivali, vrijeđali me, a zastupnik Damjanović je u jednom trenutku i zapjevao ‘ustaška kurva’«, rekla je novinarima Jerkov.
No, to nije bilo sve. Kad se vratila s pauze, na klupi ju je dočekala rukom pisana poruka »kurvo ustaška«.
Prijetnje i uvrede nisu spriječile Jerkov da pita predsjednicu parlamenta Maju Gojković što misli napraviti po pitanju Šešeljevih prijetnji zastupnicima Čanku i Žigmanovu, te kad će Šešelju biti oduzet mandat s obzirom na zakon koji nalaže da u parlamentu ne smiju sjediti osobe pravomoćno osuđene na kaznu dulju od šest mjeseci. Prema pisanju Blica, predsjednik Administrativnog odbora  Aleksandar Martinović, koji bi trebao pokrenuti proceduru Šešeljevog opoziva, rekao je da u Hrtkovcima nitko nije protjerivao Hrvate, iako je za poticanje na to Šešelj u Haagu pravomoćno osuđen. 
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika