Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prošlost neće diktirati tempo odnosa

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, na poziv predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, boravio je u službenom posjetu Srbiji 18. i 19. travnja, u vrijeme zaključenja broja našeg tjednika. Prvoga dana službenog posjeta Gordan Jandroković je imao sastanak s Majom Gojković, a zatim s ministricom za europske integracije u Vladi Srbije Jadrankom Joksimović, te je sudjelovao na otvaranju Ureda Hrvatske gospodarske komore u Beogradu.
Jandroković je u Skupštini Srbije poslije razgovora s predsjednicom Parlamenta Majom Gojković rekao da je na sastanku bilo riječi o parlamentarnoj suradnji, gospodarskim odnosima Srbije i Hrvatske, kao i o statusu nacionalnih manjina u Hrvatskoj i u Srbiji.
»Svjesni smo otvorenih pitanja iz prošlosti, svjesni smo da ih moramo rješavati, ali to ne možemo postići ako ne razgovaramo. Vrlo je bitno razgovarati, razmjenjivati mišljenja, pa i razgovarati o onim temama oko kojih se ne slažemo«, rekao je Jandroković i naglasio kako se razgovaralo i o suradnji u svezi Europske unije. 
»Hrvatska je zainteresirana da proces proširenja ide dalje i da sve zemlje u regiji jednom dostignu punopravno članstvo u EU. Spremni smo ponuditi pomoć Srbiji u svezi s pregovorima«,  rekao je Jandroković i napomenuo da će otvoriti i predstavništvo Hrvatske privredne komore u Beogradu.
»Otvorit ću predstavništvo Hrvatske privredne komore u Beogradu, kao znak da postoji interes gospodarstvenika za međusobnu suradnju, da zajednički ulažu i vjerujem da će to predstavništvo biti dodatni instrument gospodarstvenicima da dobro i kvalitetno surađuju.«
Dio razgovora dvoje predsjednika parlamenata posvetili su i suradnji u svezi s položajem manjina.
»Kazao sam Maji Gojković da, bez obzira na neke izjave koje se čuju ovih dana, a imaju negativne konotacije u svezi s hrvatskom manjinom, neće diktirati buduće odnose dvije zemlje«, rekao je Jandroković i naveo kako je za Hrvatsku važno da se u potpunosti ostvari ono što postoji u Međudržavnom sporazumu o nacionalnim manjinama, a to je između ostalog, garantirana zastupljenost hrvatske manjine u srbijanskom parlamentu.
Drugog dana službenog posjeta, Jandroković se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, nakon čega je u Subotici održao sastanak s predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u Hrvatskom nacionalnom vijeću, jer je važna tema službenog posjeta bila i o pitanju položaja i prava hrvatske manjine u Srbiji.
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srbijanskom parlamentu Tomislav Žigmanov sudjelovao je sastanku kao član srbijanskog parlamentarnog izaslanstva tijekom posjeta predsjednika Hrvatskoga sabora.
Bio je ovo prvi službeni posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Srbiji, koji je nastavak političkoga dijaloga između Hrvatske i Srbije, započetog tijekom službenog posjeta Hrvatskoj na poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović predsjedniku Srbije Aleksandra Vučića u veljači ove godine.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika