Arhiv tekstova Arhiv tekstova

... u Novom Slankamenu

Pokladni običaji Mačkare, nakon male stanke, oživjele su i u Novom Slankamenu. Ove godine HKPD Stjepan Radić organiziralo je u prostorijama svog Društva maskenbal, na veliko zadovoljstvo i sreću najmlađih, ali i starijih mještana. Duga je tradicija pokladnih običaja i u ovom mjestu, a masken-bal se u prostorijama ove udruge organizirao dugi niz godina. Nakon stanke od dvije godine, na prijedlog mladih iz Novog Slankamena, koji su izrazili želju da se uključe u rad Društva, ponovno je organizirana ova manifestacija.
»Mačkare, pokladni običaji, održavaju se u svim susjednim mjestima tako da smo i mi mladi iz Novog Slankamena odlučili da obnovimo tu lijepu tradiciju i običaje. Nas nekoliko mladih se skupilo i odlučili smo ponovno organizirati ovu manifestaciju, kako bi očuvali naše običaje zajedno sa svim stanovnicima u selu. Drago nam je što se odazvao veliki broj ljudi i djece kako iz našeg tako i iz okolnih mjesta, što nam daje samo dodatni poticaj da i ubuduće organiziramo kako ovu tako i druge manifestacije. Uočljivo je da kultura našeg naroda polako izumire i mi mladi ćemo uraditi sve da se to ne desi na ovim prostorima Srijema«, kaže član udruge i jedan od glavnih organizatora Maskenbala Darko Peka.
Koliko su u tome uspjeli, najbolje se moglo vidjeti po osmjesima na licima sudionika, kako mladih tako i onih nešto starijih, koji su u raznoraznim maštovitim maskama došli sudjelovati, proveseliti se i uživati. Najkreativnijim maskama, uručene su vrijedne nagrade i čestitke, a organizatori su zaželjeli da se u još većem broju na maskenbalu okupe i iduće godine.
S.D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika