Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Ovdje smo svoji na svome, želimo ovdje i ostati«

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini okupio je, kako to čini već više o desetljeća, svoje članove, simpatizere i prijatelje na Debo četvrtak, pokladni običaj ovdašnjih Hrvata koji se obilježava posljednjeg četvrtka prije Čiste srijede, dana pred početak korizme. Dogodilo se to 8. veljače u prostorijama Doma DSHV-a u Subotici gdje su, kako to običaj nalaže, nazočni blagovali svoje deveto jelo – fanke.
Domaćin susreta, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, upućujući dobrodošlicu članovima, simpatizerima, predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, veleposlaniku Republike Hrvatske u Srbiji Gordanu Bakoti, generalnom konzulu Generalnog konzulata RH u Subotici Velimiru Pleši sa suprugom i suradnicima, predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga, medija na hrvatskom, obrazovnih ustanova u kojima se odvija nastava na hrvatskom, te članovima, svećenicima i redovnicima Katoličke Crkve, istaknuo je kako se simbolika ovoga dana može prepoznati i u sadašnjem društvenom trenutku. »Trenutku kada smo se ozbiljno počeli pripremati i za sve izazove koji stoje pred nama u ovoj godini – od održavanja redovite skupštine DSHV-a u ožujku, preko izbora za četvrti saziv HNV-a pa do stalne borbe za boljitak hrvatskog naroda. Ovdje smo svoji na svome, želimo ovdje i ostati, no hoćemo da se životi građana hrvatske nacionalnosti događaju na način uvažavanja, punog dostojanstva. Ne želimo biti objekti nikakvih diskriminacija i želimo da budućnost osvajamo kao ravnopravni građani države čije poreze iznadprosječno plaćamo. Ne želimo, kao što smo znali biti svjedoci, nadglasavani, zaobiđeni, ne želimo biti isključeni iz procesa donošenja odluka važnih za pripadnike hrvatske zajednice, ne želimo biti negativno predstavljani u javnosti ili prešućivani i tako gurani u segregirani prostor. Hoćemo dostojanstvo, ravnopravnost, jednakost Hrvata u Srbiji, Vojvodini, Subotici, u svakoj lokalnoj zajednici. To treba biti naš program oko kojeg se sve pozitivne snage i svi konstruktivni pojedinci moraju okupiti i da se zajedno borimo za ostvarenje tih vrijednosti. Naravno, uz pomoć i naše matične domovine i njihovih diplomatskih predstavnika ovdje«, istaknuo je Žigmanov.
U povodu, tada predstojećeg susreta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagrebu, veleposlanik RH u Srbiji Gordan Bakota rekao je kako je to događaj koji će imati utjecaja na život Hrvata u Vojvodini i Srbiji. 
»Uvjeren sam da upravo na ovaj dan, ne samo da stojimo pred korizmom, već se nadam da je u onom pravom političkom smislu korizma iza nas i da je ispred nas ono što slijedi nakon nje, a to je Uskrs. Zašto to kažem? Zato što smo uspjeli u protekla dva tjedna, a to je bio jedan kontinuitet predanog rada i truda svih nas ovdje oko toga da se zajedno s našim partnerima u Srbiji ali i s matičnom zemljom Hrvatskom izborimo za ostvarenje onoga što je bitno za ovu zajednicu – političko predstavljanje, kultura, obrazovanje, zaposlenost, opstanak mladih ljudi na ovim prostorima. To je ono na čemu radimo i što je pred nama«, naveo je Bakota.
Nakon pozdrava i obraćanja dužnosnika uslijedilo je druženje uz prigodno posluženje.
Ivana Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika