Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sastanak oko izrade didaktičkog materijala za predškolce

Radni sastanak odgojitelja vrtića PU Naša radost čiji se program odvija na hrvatskom jeziku (Marija Petković – Sunčica i Marija Petković – Biser u Subotici, Bambi u Maloj Bosni i Petar Pan u Tavankutu), uključenih u izradu didaktičkog materijala za pripremni predškolski program, održan je u srijedu, 7. veljače, u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća.
Na sastanku je izneseno što je do sada urađeno po pitanju izrade tri radna sveska sa sadržajima vezanim za razvoj predčitalačkih i grafomotoričkih vještina, osnovne matematičke pojmove i svijet oko nas s elementima vjerskog odgoja, te budući koraci.
Koordinatorica aktivnosti na izradi didaktičkog materijala je odgojiteljica Marina Piuković, koja kaže kako će zahvaljujući Hrvatskom nacionalnom vijeću biti omogućena izrada ovih svezaka za predškolce. »Da bi ta misija izgledala smisleno, podijelili smo se u tri tima i svaki radi na jednom svesku. Oni će se nalaziti u fascikli koju bi od jeseni svaki predškolac koji pohađa pripremni predškolski program na hrvatskom jeziku trebao imati pred sobom. Do sada su odgojiteljice radile iz kopija, prevodile su radne listove na srpskom jeziku, ili smo ih donosili iz Hrvatske pa su neki pojmovi djeci bili nerazumljivi. Glavni likovi u ovim našim svescima bit će miš i mišica koji će biti odjeveni u nošnju, a gledat ćemo da ubacimo i naše autentične detalje i narodne običaje«, pojašnjava Piuković.
Pomoć u tiskanju spomenutih svezaka tražit će se, među ostalim, od republičkog Ministarstva, kaže inicijatorica ovog projekta, dopredsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal.
»Uskoro se planira susret s predstavnicima Ministarstva obrazovanja Republike Srbije, na kojem očekujemo da će nam biti ponuđeno tiskanje srednjoškolskih udžbenika i onih za pripremni predškolski program. Jako je važna izrada radnog materijala za predškolce jer su predškolski odgoj i obrazovanje temelj za školovanje«, ističe Uršal.
I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika