Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oteto

Predsjednik Udruženja za povrat oduzete imovine za Suboticu s okolicom Milan Uzelac nedavno je za portal subotica.com rekao kako je do sada vraćena svega trećina oduzete imovine – 3500 ha poljoprivrednog zemljišta, 140 poslovnih prostora, 120 stanova, četiri zgrade i dvije tvornice. Prema njegovim riječima, najveći problem je u tome što je država oduzetu imovinu otuđila na različite načine. »Prema važećem Zakonu vama se može vratiti samo ona parcela koja vam je oduzeta, a problem je što je nešto od tih parcela prodano, nešto je poslije rata podijeljeno onima koji nisu imali zemlju, neke od njih su pretvorene u javnu površinu i sada vi tu zemlju ne možete dobiti nazad«, rekao je Uzelac. 
Iako je restitucija jedan od uvjeta da Srbija uđe u Europsku uniju, na primjer na teritoriju Grada Subotice još nije vraćeno 15.000 ha zemlje. Proces je to kojemu očito vjetar baš ne duva u leđa. Ali i kad se sva zemlja, tvornice i zgrade vrate, pitanje je hoće li vlasnici bar donekle dobiti neku vrijednost, sudeći po stanjima u kojima se objekti sada nalaze. 
Sve propale subotičke tvrtke prije puno godina oduzete su od privatnika, funkcionirale su neko vrijeme, a sada su sablasno prazne i predstavljaju spomenik izreci da je ono što je oteto i prokleto. Nažalost, nisu za takav primjer samo tvrtke, ima propalih i zgrada, kaštela, vjetrenjača, nedovoljno iskorištenih oranica... Dokaza da sve propada kada nema konkretnog vlasnika i da naša država nikada nije poslovala domaćinski kao što bi to radili pravi vlasnici ima napretek. Vojvodina bi možda i imala turistički potencijal da je netko znao prepoznati vrijednost svih kaštela. Sada, kad su gotovo svi urušeni i devastirani nakon što su bili prostori za kemijsku industriju, razne urede itd. razmišljati o njihovoj revitalizaciji nije niti malo jeftino. 
Međutim, obnova zgrade u Ulici Matije Gupca pod brojem 8-10 u Subotici ima svijetlu budućnost. Naime, zgrada je vraćena restitucijom Subotičkoj biskupiji koja je spremna prostor ustupiti za ustroj i rad obrazovno-odgojnog centra na čijem osnivanju radi Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s Katoličkom Crkvom. Sada, kad je zgrada postala Nečija, dobit će opet svoju namjenu i nadamo se njezino propadanje bit će zaustavljeno. Da je bar više ovakvih primjera. 
J. D. B. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika