Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mala škola s puno sjećanja

Stara školska zgrada uz Majšanski put postoji i danas, njegovana i očuvana, s uređenom fasadom i udobnim prostorom unutar objekta. Napravljena je 1908. godine u obrazovne svrhe i namjena joj je svih proteklih desetljeća ostala ista: tu su i dalje đaci, kao i prije 110 godina. Danas je ovaj prostor namijenjen nastavi tehničkog obrazovanja u dvije učionice.
Ovaj objekt nastao početkom dvadesetog stoljeća preteča je jedne manje i jedne velike školske zgrade. Sve postoje i sve se nalaze u velikom dvorištu Osnovne škole Majšanski put. Školi pripada veliki kompleks zemljišta, te osim sportskih terena u njemu ima mjesta za saobraćajni poligon i park. Manja škola u dvadesetom stoljeću izgrađena je 1962., u njoj je sada školski boravak i obdanište, a veća, danas centralna zgrada, svečano je otvorena 1980. godine i pohađa je 680 učenika. 
Postignuta je skladna veza između stare i nove škole. Objekt napravljen 1908. godine je pod zaštitom, u vlasništvu je OŠ Majšanski put koja ga lijepo održava. Prema zapisu u monografiji izdanoj na stogodišnjicu, 2008. godine, organizacija salaških škola (među koje se ubrajala i ova) odvijala se u dvije etape; od 1832. do 1906. godine polako se povećavao broj škola na periferiji, a zatim je do 1912. godine uslijedila etapa ubrzane izgradnje novih školskih zgrada. Gradile su se po tipskim projektima; njihov vanjski izgled određivala je funkcionalnost i štedljivost. »Htjeli su što prije, što jeftinije, što više škola sagraditi.« Traju i danas…

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika