Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sačuvati i učiniti dostupnim

Seminar na temu Topoteka – zavičajna baština organizirao je 15. i 16. lipnja u Tavankutu Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja ICARUS i ICARUS Hrvatska. Vodila ga je arhivska savjetnica dr. sc. Vlatka Lemić iz Hrvatskog državnog arhiva, potpredsjednica Međunarodnog centra za arhivistička istraživanja ICARUS i mreže ICARUS Hrvatska. 
 
Opisivanje, predstavljanje i pretraživanje
 
Dr. sc. Lemić predstavila je treću, najnoviju digitalnu platformu ICARUSA, Topoteku, koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje. 
»Digitalne platforme koje je ICARUS razvio služe tome da se arhivski izvori, fotografije, dokumenti i svi drugi materijali koje ljudi prikupe obrađuju na međunarodnim standardima i objavljuju. Na taj način su dostupni za korištenje preko interneta, otvoreni su za javnost, a isto tako putem svih tih digitalnih platformi to se gradivo objavljuje u europskoj digitalnoj platformi Europeani. Na taj način gradimo zajedno našu europsku baštinu i povijest«, rekla je Lemić uz objašnjenje kakve sve mogućnosti Topoteka nudi: »Preko ovih platformi koje radi stručna i znanstvena zajednica nudi se mogućnost svim ljudima da građu koju su skupili i istražili učine dostupnom i ostave ju negdje trajno zapisano. Ovo je njihova mogućnost. Gotov program treba se samo registrirati i krenuti raditi.«
 
Prve topoteke u Srbiji
 
Digitalna platforma Topoteke projekt je ICARUSA od prošle godine. Do sada se Topoteci pridružilo 12 europskih država, uključujući i Hrvatsku koja je za sada objavila jednu topoteku – Vukovar. Održavanje jedne topoteke, u koju se može pohraniti neograničen broj dokumenata, na godinu dana staje 300 eura, a zahvaljujući suradnji ICARUS-a i ZKVH-a Hrvati u Vojvodini (Srbiji) dobili su dvije topoteke besplatno, što će ujedno biti i prve dvije topoteke iz Srbije. Kako nam kaže stručna suradnica za kulturne projekte i programe ZKVH-a Katarina Čeliković, topoteke će predstaviti Banat i Tavankut. 
»Za topoteku Banat nositelj aktivnosti će biti Dalibor Mergel, po struci diplomirani etnolog, a za Tavankut povjesničarka Ljubica Vuković-Dulić. No, ovo je tek početak, nadamo se većoj zainteresiranosti na kojoj ćemo nastaviti raditi. U želji da se dio povijesno-kulturnog gradiva, koje čuvaju pojedinci, udruge, institucije, predstavi ne samo lokalnoj nego i svjetskoj javnosti, pristupili smo stvaranju topoteka – digitalne platforme koja na suvremen način omogućava čuvanje i stručno predstavljanje mjesnog gradiva«, rekla je Čeliković i istaknula da ZKVH u ovu aktivnost ulazi svjestan važnosti dostupnosti privatnih arhiva, sa željom povezivanja udruga, institucija i pojedinaca u čuvanju, ali i aktivnom uključivanju u promidžbu svoje lokalne povijesne i kulturne baštine. 
U predavanjima su polaznicima pokazane postojeće topoteke i lokalni arhivi dostupni online, te im je objašnjeno kako mogu napraviti vlastiti arhiv uz podršku baštinskih ustanova i stručnjaka. 
»U arhivu se može pronaći ogromno obilje građe za sve društvene pojave i procese. Prema tome, imamo mnoštvo materijala, samo treba tražiti. U prvom redu to su nekakve stare karte i mape«, rekao je direktor Povijesnog arhiva u Subotici Stevan Mačković. 
Suradnja ZKVH-a s ICARUS-om Hrvatska započela je prošle godine, a kako navodi Čeliković, uspješno je nastavljena i ove. 
»Sudjelovali smo s više predavača na trećim danima ICARUS-a u Vukovaru i sada u arhivskom seminaru, koji je vodila njegova predsjednica. Upravo zahvaljujući njezinoj ogromnoj energiji i entuzijazmu, empatiji prema Hrvatima u Vojvodini, nastavljamo kvalitetnu suradnju i rad na edukaciji i podizanju stručnih kapaciteta hrvatske zajednice u arhivistici«, rekla je Čeliković.
Na seminaru je sudjelovalo 20-ak polaznika iz Subotice i okolice, Sombora, Banata i Srijema.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika