Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kir­baj u Go­lu­bin­ci­ma

GOLUBINCI – Župna crkva u Golubincima posvećena je sv. Jurju mučeniku, koji se slavi 23. travnja. Kao i proteklih godina, i ove je godine taj blagdan ponukao mnoge da budu nazočni na proslavi patrona ove župe, te su osim mještana na misnom slavlju prisustvovali i vjernici iz okolnih župa. Euharistijsko slavlje je predvodio pomoćni biskup Đakovačko-srijemske biskupije msgr. Đuro Gašparović, dok je u koncelebraciji sudjelovalo i desetak svećenika iz srijemskih župa. U misnom slavlju je sudjelovao i grkokatolički svećenik iz Inđije Petar Dutka. Iz Đakova, Republike Hrvatske, ovim su povodom u goste došli vlč. Ivica Rebić i vlč. Mato Vidaković. Budući da je ovaj blagdan i imendan biskupa Gašparovića, mnogi su iskoristili prigodu i na ovaj način čestitati biskupu na uspješ-noj pastirskoj službi koju obnaša kao generalni vikar za srijemski dio ove biskupije. Domaći župnik vlč. Jozo Duspara je još jednom pokazao kako župa sv. Jurja zavrijeđuje pozornost, te je uz dobru organizaciju kako misnog slavlja i prigodnog objeda, u goste pozvao crkveni pjevački zbor iz Novog Slankamena, koji su za ovaj put zamijenili domaći pjevački zbor. Na proslavi je bio nazočan i gospodin Jekić iz Starih Banovaca, poslanik Skupštine Vojvodine, koji je i na ovaj način, kako je sam rekao, htio odati priznanje onima koji su podržali njegov izbor u Pokrajinsku skupštinu.
Ono što je bilo osobito dirljivo je to što su mnogi Hrvati raseljeni diljem Hrvatske i šire, pohrlili u Golubince da sa svojim dojučerašnjim susjedima, rodbinom i prijateljima razmijene koju toplu riječ i evociraju uspomene na vremena kada je popularna »Đurđeva« bila jedan od središnjih događanja hrvatskog i katoličkog puka ovoga mjesta. Toga dana, većina obitelji ugosti po nekog »sa strane«, što je bio slučaj i ovoga puta, kada su mnoge kapije u znak dobrodošlice po cijeli dan bile širom otvorene. 
Dakle, još jednom se u jednoj finoj simbiozi našlo duhovno i svjetovno biće hrvatskog naroda, što svakako plijeni pozornost i što može biti uzor i drugima.
MMMG
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika