Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neka i nogomet okuplja Srijemce

NOVI SLANKAMEN – U subotu, 26. travnja, na radost svih Srijemaca, otvoreno je novo nogometno igralište u vrtu iza župne Crkve u Novom Slankamenu, čiju je izgradnju potpomogao Caritas Italije. Toga je dana u posjet Slankamenu došao biskup Dijeceze Bolzano-Bressanone msgr. Wilhelm Egger, njegov tajnik M. Thomas Sturz, direktori Caritasa Mauro Randi i Heiner Schweigkofler, te direktor Caritasa za inozemstvo Fabio Molon. Uz nazočnost domaćeg biskupa, pomoćnog biskupa Đakovačke i srijemske biskupije msgr. Đure Gašparovića, te nekoliko župnika iz susjednih župa, došli su uveličati ovaj skup i generalni konzul RH u Pečuhu (Mađarska) mr. Ivan Bandić, kao i Miroslav Kovačić iz Konzulata RH u Subotici. Među gostima  bili su, također, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća SCG: potpredsjednik Mato Groznica,  predsjednik Izvršnog odbora Lazo Vojnić Hajduk, član IO Dujo Runje, te tajnik Vijeća Ladislav Suknović.
Najprije je održana sveta misa, koju je predvodio biskup msgr. Đuro Gašparović, a potom se pristupilo činu otvorenja nogometnog igrališta. Msgr. Wilhelm Egger prerezao je vrpcu, te simboličnim izvođenjem penala svečano otvorio igralište. Zatim je biskup Gašparović blagoslovio igralište i sve nazočne. Gostima je na ručku bila predstavljena srijemska kuhinja uz slankamensko vino s obronaka Fruške gore. 
Prvoga dana su u nogometnom turniru sudjelovale ekipe iz Petrovaradina, Golubinaca, Surčina, Srijemske Mitrovice, te juniori i seniori Slankamena. Pobijedila je ekipa iz Golubinaca, drugo mjesto osvojila je ekipa Surčina, dok su se na trećem mjestu našli mladi Slankamenci. Svi sudionici su dobili diplome za uspomenu na ovaj prvi turnir na novome igralištu. Za nogometaše, ali i sve ostale, vrhunski slankamenski kuhari pripremili su lovački gulaš, nakon čega se veselilo do noći. Organizator ove manifestacije bio je župnik slankamenski, vlč. Dinko Kalmar, uz suradnju članova Pastoralnog i Ekumenskog vijeća župe, te pomoć mnogobrojnih suradnika.
V. B.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika