Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Politička borba gusana

Kada je Steva Prodanov u nedjelju na mokrinskoj javnoj sceni na očigled svih okupljenih pojeo jaje, čisto da se vidi da slučajno nije lažirano, ili kako se u Morkinu još kaže »švindlovano«, proglašen je za šampiona 13. svjetskog prvenstva u tucanju uskrsnjijm jajima u Mokrinu. Selo Mokrin, smješteno nedaleko od Kikinde, poznato je po svjetskim prvenstvima u borbi guskova, takozvanoj Gusanijadi, i onom održanom u nedjelju, Svjetskom prvenstvu u tucanju farbanim uskrsnjim jajima – takozvanoj tucanijadi. 
Kako javljaju dopisnici, nakon uvodnih borbi, šesnaest takmičara, uglavnom iz Mokrina i Ostojićeva, mada ih je bilo i iz Ljubljane, odmjerili su jačinu svojih jaja u finalnim borbama. U velikom finalu sastali su se Steva Prodanov iz Mokrina i svjetski šampion od prije dvije godine, Mile Ilijin iz Ostojićeva. Stevino jaje bilo je čvršće. Mokrinčani navikli na ovakva uzbuđenja nisu ovim svjetskim šampionima pridali prevelik medijski značaj.
 
PREKID SJEDNICE: Ali medijski značaj, barem u finalu, protekle sedmice pobrali su akteri nedavne sjednice Skupštine Vojvodine, točnije poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su, uzburkavši mirnu radnu atmosferu vojvođanskog parlamenta, nasekirali poslanike, što je ishodilo prekidom redovne sjednice, čiji nastavak slijedi što je prije moguće, jer je ostalo još dosta točaka dnevnog reda za raspravu.
Primjetno je da su se i gospodin Đorđe Đukić, predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine, kao i predsjednik Skupštine Nenad Čanak, čiji poslanici su i akteri ovog incidenta, a koji, uzgred da pomenemo, nije vodio ovu sjednicu, dakle primjetno je da su svi jednoglasno poricali bilo kakav politički značaj ovog incidenta. Ono, istini za volju, povod za incident je zaista bio potpuno neprimjeren tako burnoj reakciji, takoreći povoda gotovo da i nije bilo. Međutim, stvari tako mogu izgledati na površini, a kad se malo bolje pogleda vidi se da LSV pokušava već duže vrijeme isprobati svoju skupštinsku snagu, pomenimo samo inicijativu za smjenjivanje jednog potpredsjednika Izvršnog vijeća Vojvodine koji dolazi iz, gle čuda, redova Koalicije Vojvodine. Kako se saznaje, ta inicijativa koja je pokrenuta još prije uvođenja izvanrednog stanja, nema podršku ni predsjednika Izvršnog vijeća Vojvodine a ni zastupnika u Skupštini Vojvodine koji dolaze iz redova DS. Možda je upravo to saznanje, a ne navedeni razlog, bilo motiv za burnu reakciju zastupnika LSV-a i za njihovu opservaciju da IV ignorira Skupštinu. Tek, kako bilo, ovo su samo nagađanja, a na ovoj javnoj sceni netko je progutao jaje, glatko bez da mu je zastalo, i cijelu priču tako sveo na političku borbu gusana.
 
OMILJENA CRVENA SLOVA: Odlukom Vlade Srbije ponedjeljak po Uskrsu, koji se slavi po starom kalendaru, proglašen je za neradni dan. Vaskrsni ponedjeljak kao službeno neradni dan! Ako ste u (Veliki) petak krenuli u Novom Sadu obaviti neki posao u banci ili drugoj kakvoj ustanovi, mogli ste »poljubiti vrata«. Ako ste bili neoprezni upitati zašto dotični ne rade, rizikovali biste izliv klasične netrpeljivosti, ili nečeg ne daj bože goreg. Julijanski, Gregorijanski ili Prvomajski, svaki nam je kalendar dobar ako sadrži veći broj »crvenih slova«.
Skupština grada Novog Sada u utorak (29. travnja) , dakle odmah poslije praznovanja, treba imati novo, redovito, zasjedanje. Odbornike čeka razmatranje završnih izvješća proračuna za prošlu godinu, nekoliko regulacijskih planova, koncept reforme gradske uprave, a treba se postaviti i nekoliko novih članova raznih odbora. Završni račun proračuna grada za 2002. godinu pokazuje da je gradu ostalo 19 milijuna dinara viška, što i nije čudno, znajući da je rebalansom proračuna izvršenog krajem godine, grad nakon niza godina imao suficit. Prema izvješću, sredstva su korišćena namjenski, mada se primjećuju nelogičnosti u raspoređivanju novca. Recimo, akcija »Novi Sad siguran grad« proračun je koštala nešto više od 15 milijuna dinara, a protokol i reprezentacija potrošili su skoro 12 milijuna dinara poreskih obveznika. Kako će odbornici glasovati poslije prazničnih dana Uskrsa, nismo vam u mogućnosti saopćiti, jer ovaj broj zbog sljedećih, prvosvibanjskih praznika, zaključujemo ranije, ali ako je u Pokrajinskoj skupštini bilo moguće da netko dobije iznenadni napad »burnog reagiranja« jer je tu naviku godinama u oporbi stjecao (objašnjenje Nenada Čanka), nije isključeno da i odbornici novosadski na nešto odreagiraju (burno) .      
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika