Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­ži­vio Fond za raz­voj Voj­vo­di­ne

Fond za razvoj Vojvodine osnovan je odlukom Skupštine Vojvodine 12. veljače 2002. godine, a cilj mu je prije svega pomoći razvoj komunalne infrastrukture u Pokrajini, nastojati premostiti razliku u neravnomjernoj razvijenosti Vojvodine, smanjiti postotak nezaposlenih, te osposobiti gospodarstvo i potpomoći izlazak na inozemno tržište. 
Budući da Fond prema osnivačkom aktu ima vlastita sredstva (od privatizacije u Vojvodini), do sada su bili raspisani natječaji za razvoj malih i srednjih poduzeća, za gospodarstvo, poljoprivredu, razvoj infrastrukture, zatim natječaj za nabavku mineralnih gnojiva, te za kupovinu poljoprivredne mehanizacije preko prerađivača. Ove godine se planira i posebna kreditna linija za poticanje izvoza. 
SREDSTVA: Fond za razvoj Vojvodine je u prošloj godini raspolagao skromnim sredstvima budući da ga je tada punilo svega 5 posto od privatizacije poduzeća s teritorija Vojvodine, dok su ostala sredstva ostajala Republici. Prošlog ljeta pokrenuta je politička inicijativa u skladu s tendencijama Skupštine Vojvodine da se taj iznos od 5 posto poveća na 50 posto od ukupne privatizacije gospodarskih subjekata u Vojvodini, što je na kraju i zakonski regulirano. 
To, uz činjenicu da će ove godine mnogo više poduzeća ući u privatizaciju nego što ih je ušlo prošle godine, govori u prilog značajnijim sredstvima Fonda za koja će se moći natjecati. Fond za razvoj nije profitna organizacija i cilj nije uvećavanje sredstava, ali se svakako ne smiju niti obezvrijediti. Budući da su to ipak ograničena sredstva, a da svi građani imaju prava na njih, prošle godine je bio uveden limitirajući faktor baš s namjerom da se omogući natjecanje i dobivanje sredstava za što veći broj poduzeća i individualnih proizvođača. U interesu je da se ta sredstva Fonda što brže obrću te da ih oni koji su ih dobili što prije vrate, te tako osiguraju za neke druge zainteresirane subjekte. 
KAKO TO DRUGI RADE: Najteže će biti iznaći pravu mjeru, odnosno ravnotežu između toga da korisnici budu zadovoljni (krediti povoljni), ali i da ih što više dođe na red. Ono što je evidentno, Fond postoji tek godinu dana i nema ranijih iskustava, za razliku od Fonda za razvoj Srbije koji postoji više od 30 godina. Shodno tome, Fond će se prilagođavati i kreirati kreditne uvjete svake godine, ako je potrebno, na drugi način. Upravo iz razloga nedovoljnog iskustva prije mjesec dana je izaslanastvo Fonda bilo u posjetu Fondu za razvoj Bavarske u Njemačkoj. To je Fond koji je svojim programima i sredstvima to najnerazvijenije područje Njemačke, koje je imalo oko 40 posto nezaposlenog stanovništva, podigao na razinu da trenutačno ima svega oko 5 posto nezaposlenih. Preslikavanje ovako uspješnog modela može nadomjestiti nedovoljno početno iskustvo. 
 
NOVI NATJEČAJ: Upravni odbor Fonda za razvoj Vojvodine raspisao je 29. i 30. ožujka Natječaj za dodjelu sredstava za financiranje razvojnih programa i projekata iz područja gospodarstva, primarne poljoprivredne proizvodnje, prehrambeno-prerađivačke industrije i prerade na teritoriju Vojvodine. Ovo je četvrti natječaj Fonda, koji za razliku od ranijih nije definiran maksimalno raspoloživim sredstvima koja će biti stavljena u funkciju natječaja, jer se još ne zna koliko će u Fondu biti sredstava od privatizacije zaključno s krajem lipnja, kada će se ona staviti na raspolaganje. Prema očekivanjima ljudi iz Fonda, ova četvrta tranša kreditiranja trebala bi biti »teška« oko pola milijarde dinara. 
Visina mogućih traženih sredstava ovoga puta nije ograničena već su sredstva za natječaj ograničena s tri faktora, a to su: maksimalni iznos sredstava što će na kraju biti na raspolaganju, visina onih sredstava koja se kao 51 posto učešća traži od podnositelja zahtjeva i, na kraju, jačinom, odnosno potencijalom subjekta koji traži kredit. 
Namjena sredstava je određena na dvojak način. S jedne strane je precizno definirana u odnosu na investicije u oblasti poljoprivrede, a nešto labavije za ostala područja gospodarstva. 
Što se tiče područja poljoprivrede može se natjecati za nabavku poljoprivredne mehanizacije, osim traktora od 81 do 160 konjskih snaga, za izgradnju sustava za navodnjavanje, za osnivanje zasada voćnjaka i vinograda, osuvremenjavanje i povećavanje kapaciteta linija za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda, a može se natjecati i za nabavku opreme za zaštićeni prostor (staklenici, plastenici, hladnjače, itd.), te za realizaciju programa proizvodnje zdrave hrane. 
Namjena sredstava u ostalim granama gospodarstva odnosi se na nabavku osnovnih sredstava, odnosno za nabavku opreme, te se ne može natjecati za izgradnju poslovnih objekata i kupovinu zemljišta. Namjerno je ovo isključeno jer je evidentno da trenutačno u Vojvodini ima puno poslovnih objekata koji nisu u funkciji te ne treba poticati izgradnju novih, već zahvaljujući mogućnosti nabavke opreme i osnovnih sredstava stvoriti pretpostavke da se prazne postojeće dvorane privedu namjeni.    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika