Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nestale putovnice

Kada je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nedavno u Beogradu izjavio da mafije surađuju čak i ako su im države i narodi u ratu, pojedini mediji u Hrvatskoj kritizirali su ga da neumjesno uspoređuje situaciju u dvjema zemljama. Afera nestalih putovnica iz Generalnog konzulata RH u Mostaru, međutim, tu Mesićevu izjavu samo je postavila u okvir koji upozorava: nema društva kojem ne prijeti organizirani kriminal, i što se vlasti s tim prije suoče, lakše će se nositi s izazovom.
Glasnogovornica MUP-a Hrvatske Zinka Bardić mjesec i pol dana bila je na mukama objašnjavajući kako pronađena putovnica gospodina Legije nije izdata od hrvatskih vlasti, te da je zasigurno falsifikat. Ovoga je vikenda, međutim, Bardićeva ipak potvrdila – serijski brojevi na putovnicama Milorada Lukovića Legije i njegove supruge odgovaraju brojevima putovnica nestalih iz mostarskog konzulata tijekom devedesetih godina, zapravo do smjene vlasti u Hrvatskoj. Dakle, ona jeste falsifikat, ali nije napravljena u ilegalnoj radionici nekog tiskara-kriminalca, nego je kao originalna izvučena »sa stanja« u Konzulatu. A to, je li, nije moglo bez krtice iznutra. 
Internom istragom hrvatskog MVP-a ustanovljeno je da je u tom periodu iz ovog Konzulata nestalo 930 putovnica, a za sada još nije jasno je li dvije od njih gospodin Legija kupio na slobodnom crnom tržištu, ili ih je dobio putem političkih, obavještajnih, vojnih ili drugih veza. 
Prošle je godine aktualna bila i priča o hrvatskom državljanstvu »kralja cigareta« s Uba Stanka Subotića Caneta, ali je stvar vremenom slegla nakon što je g. Cane dobio nekoliko sudskih sporova zbog klevete, koji nisu imali veze s njegovim državljanstvom.
Još jedna afera je u Hrvatskoj proteklog tjedna podsjetila na Srbiju iz nekog ranijeg (da li?) vremena. Na području Sesveta uhićena je trojka koja je proizvodila lažnu »Vegetu«. Dvojica Đakovčana i jedan Zagrepčanin spravljali su svjetski poznati »Podravkin« začin od smjese živopisnog naziva »Dafinka«, koja je uvezena iz Makedonije. Ta se smjesa miješala sa solju i pakirala u krivotvorene vrećice. U sesvetskoj »tvornici« pronađeno je 17,5 tona lažne »vegete«, a pretpostavlja se da je grupa do sada uspjela prodati 18,5 tona i na tome zaraditi 800.000 kuna.
Ne treba u memoriji dobaciti daleko unazad, pa prizvati tone i tone uradi-sam »Vegete« koja se u godinama embaga proizvodila po priručnim tvornicama i neometano prodavala po buvljacima širom Srbije. O krivotvorenim piću, garderobi i motornom ulju da ne govorimo. Ali, to su bile mutne radnje u mutnim vremenima. 
Je li »Sablja« još uvijek izvan korica?
Z. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika