Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raz­vi­ja­ti so­li­dar­nost

CeSID je u utorak, 22. travnja prezentirao Građanski forum, tekovinu neposredne demokracije suvremenih europskih društava kao otvoreno i dragovoljno tijelo u okviru kojeg se sastaju: sindikati, nevladine udruge, profesionalna udruženja, mediji, vjerske organizacije i drugi predstavnici civilnog sektora.
Ukoliko bi se formiralo, ovo tijelo bi davalo preporuke i savjete o bitnim pitanjima za život općine, te bi se bavilo kvalitetom usluga u organima lokalne samouprave. 
Kako je to pojasnio predavač, apsolvent Fakulteta političkih znanosti iz Beograda, prijašnji Subotičanin Miodrag Milosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Rodoljub Šabić već je pozdravio ovaj prijedlog kojim bi se mogao promijeniti postojeći Zakon o lokalnoj samoupravi kako bi funkcionirao na čvršćim osnovama. Kao primjer da ovakva institucija može pomoći u donošenju odluka, Milosavljević je naveo izgradnju nove fontane prije dvije godine, rekavši, da je u Zrenjaninu umjesto toga kupljen filtar koji otklanja arsen iz vode, te da je civilni sektor imao prilike, mogao je utjecati da se i u Subotici ta sredstva iskoriste za otklanjanje slične, urgentnije potrebe.
Više značajnijih civilnih udruga pokazalo je zanimanje za ovakav vid suradnje sa lokalnim vlastima kojim oni ne bi bili u poziciji oporbe, već bi formirali kompetentne kritike, radi ukazivanja na probleme i moguća rješenja, te razvijanja solidarnosti.
Vijeće Europe dalo je preporuku o sudjelovanju građana u javnom životu, a sigurno je da i u gradovima koji natprosječno dobro funkcioniraju, poput Subotice, postoji potreba da se pojedini problemi iznesu i pred civilne udruge, o čemu svjedoči i iskustvo zapadnih demokracija – kaže Milosavljević. On dodaje da ćemo se, što više problema budemo gurali pod tepih, više saplitati o njih, te da se pokazalo da na ovakav vid djelovanja, vlasti mnogo bolje reagiraju nego na samostalne inicijative pojedinih udruga.    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika