Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­sje­ta na ru­bu iz­van­red­nog sta­nja

Najprije su službenici Banovine licitirali o Njegovoj stvarnoj visini. Jedna je strana tvrdila da je On doista visok onoliko koliko se na TV-u prikazuje dok je druga osporovajaći to tvrdila da je riječ samo o držanju u kojem dotični isteže vrat u pozi »gledanja preko visoke ograde«. U prošli petak je Izvršno vijeće i Skupštinu Vojvodine posjetio premijer Crne Gore Milo Đukanović, predvodeći delegaciju crnogorske vlade u kojoj su bili i ministar finacija Miroslav Ivanišević, privrede Darko Uskoković i poljoprivrede Milutin Simović. 
Premijer Crne Gore Milo Đuknović, koji je stvarno visok onoliko koliko se na TV prikazuje, posjetio je Skupštinu Vojvodine i Izvršno Vijeće AP Vojvodine na poziv predsjednika vojvođanske skupštine Nenada Čanka. Kako je sam rekao na konferenciji za tisak, bilo mu je veliko zadovoljstvo prihvatiti taj poziv.
 
VOJVODINA TREĆI SUBJEKT?: Zvaničan razlog ove posjete je »pokretanje dijaloga o najaktuelnijim političkim pitanjima i mogućnostima ekonomske suradnje Vojvodine i Crne Gore«. Posjeta za primjer na rubu izvanrednog stanja i u okrilju međusobnih optuživanja vojvođanskih stranaka (čitaj Reformisti Vojvodine i LSV) o tome koga je obezbjeđivao materijalno a koga samo fizički Nenad Opačić zvani Neša.
Možda zbog izvanrednog stanja ili čega drugog, tek obezbjeđenje je bilo užurbano i na momente prijeteći ljubazno (»Izvolite gospodo novinari«) tek bilo je tu na malom prostoru i vremenu pregršt izjava za tisak.
»S ljudima koji danas predstavljaju vlast u Vojvodini, današnja vlast u Crnoj Gori je već godinama surađivala, pa nam je zadovoljstvo reći da imamo ravnopravnu poziciju sa stanovišta potencijala moguće suradnje«, izjavio je Đukanović, podsećajući na ono vrijeme kad je vojvođanska oporba preko Podgorice i Budve dolazila do svoje oporbene riječi, kad je bilo sigurnije održati sastanak oporbenih lidera ili tečaj stranačkih aktivista u Crnoj Gori nego provozati auto Ibarskom magistralom.
Ova posjeta pored svojih protokolarnih i po svemu preliminarnih kontakata ima jedan simboličan ali potencijalno veoma važan segment. Naime, ona podsjeća da je lako moguće u nekoj hipotetičkoj situaciji zamisliti razna savezništva između dvaju Skupština i Vlada. Ona podsjeća naime da Vojvodina predstavlja treći pravni subjekt s predstavničkim i izvršnim tijelom u zajednici SCG. Na to možda nije loše podsjetiti upravo sada uoči pisanja novog Ustava.
»Zajedničko nam je da smo u prethodnom periodu uspjeli ostvariti visok nivo međunacionalne tolerancije. Izuzetno smo ponosni što je Crna Gora jedina od država bivše Jugoslavije koja je uspjela sebe poštedjeti rata. Sačuvali smo mir u Crnoj Gori tokom čitave prethodne decenijske bure, uspjeli smo zbrinuti veliki broj izbjeglica i raseljenih lica, učvrstiti model multietničke demokracije, a to je upravo i karakteristika Vojvodine pa je očuvanje i unapređenje međunacionalnog sklada veoma inspirativna tema za razmjenu iskustava Crne Gore i Vojvodine« – rekao je Milo Đukanović. Iz svega viđenog bilo je jasno da su neke gospodarske teme, kao što su obim i struktura privredne suradnje, tek otvorene ali ne i dublje razrađene. Biti će valjda prilike. Ali je zato veoma indikativna izjava crnogorskog premijera data na zajedničkoj konferenciji za tisak s predsjednikom Skupštine Vojvodine Nenadom Čankom u kojoj se kaže: »Vojvodina ima snažne gospodarske potencijale i predstavlja oličenje skladnog i tolerantnog političkog i demokratskog života, zbog čega svatko tko bi želio zaboraviti na značaj Vojvodine veoma griješi«.
Da li se ovdje tek podsjeća na neka vremena, prepuna grubog zaborava, koja su zauvijek prošla ili se možda opominju neki budući zaboravni političari? Da li to gospodin Đukanović samo efektno poentira u gostima ili je po srijedi nešto drugo, nećemo morati još dugo čekati da bismo saznali.
 
LIDERSKI INTERVJUI: Dva vojvodanska lidera - jedan predsjednik,, a drugi potpredsjednik – dali su intervjue uglednim dnevnicima. Jedan beogradskom »Danasu«, a drugi novosadskom »Dnevniku«. Predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak u inetrvjuu vikend izdanju lista »Danas« uglavnom je odgovarao na pitanje o benzinskoj crpki, poznanstvu, površnom ili ne, s Nenadom Opačićem i sličnim pikanterijama u svezi s navodnom kriminalizacijom novosadske političke elite. Nenad Čanak je izjavio: »Meni je Miodrag Kostić, predobri i prepošteni ‘kum Kole’, vjenčani kum, bio mi je i kum na krštenju«. 
Drugi vojvođanski lider, potpredsjednik vlade Srbije Miodrag Isakov nije otkrio identitet svog vjenčanog kuma (koji je bez svake sumnje također predobar i prepošten) , ali je zato najavio u ime svoje stranke novi zakonski prijedlog: »Reformisti Vojvodine će odmah po prestanku izvanrednog stanja promovirati ideju da se donese zakon o ispitivanju porijekla imovine.  Zanimljiv prijedlog koji će vjerojatno teško biti operacionalizirati. A oni koji imaju duže pamćenje sjećaju se slične komunističke akcije sprovođene sedamdesetih godina prošlog vijeka koja je rezultirala većim brojem pozatvaranih drugova gospodarstvenika.
U utorak je izvanredno stanje ukinuto i logično je pretpostaviti da je od tada stanje normalno. Istog dana Vojvođanska skupština je zasjedala, proračun je rebalansiran, mediji ne treba da se brinu, TV Novi Sad će i bez pretplate biti financirana, dakle zaista sve je postalo normalno.   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika