Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Bačka« će ži­vje­ti vječ­no

NK »Bačka« iz Subotice utemeljena je 1901. godine na osnivačkoj skupštini zajedničkom željom nogometaša, članova uprave i građana koji su joj prisustvovali, sukladno tadašnjim propisima. Za osnivanje i registraciju kluba bilo je potrebno da se klub kandidat, prije svega, predstavi jednom javnom utakmicom sa nekim već registriranim nogometnim klubom, da bi se stekli uvjeti za osnivačku skupštinu. 
Prva javna nogometna utakmica odigrana je 4. lipnja 1901. godine u  Subotici, a gostovala je momčad TK »Mohacs« iz Mohacsa. Susret se završio pobjedom Bačke rezultatom 4:2.
 
PRVACI NA STARTU: Ispunjenjem potrebnog uvjeta ubrzo je održana osnivačka skupština, 3. kolovoza 1901. godine, te je klub započeo sa zvaničnim radom, postajući začetnikom organiziranog bavljenja nogometom. Za  klupsku boju izabrana je crveno-bijela, koja se zadržala sve do današnjih dana.
Prvo zvanično gostovanje, »Bačka« je imala u Osijeku 14. srpnja iste, 1901. godine, iako Osijek još nije imao registrirani nogometni klub, već se susret odigrao u okviru »Hrvatskog sokola«, koji je djelovao kao gimnastičko društvo. Utakmica se završila neodlučeno, bez golova.
Prvom gostu, TK »Mohacs«-u , Bačka je uzvratila gostovanje 20. kolovoza iste godine, i izgubilai meč sa 0:1.
Iz priloženog se može vidjeti, odigrane su tri zvanične utakmice u kratkom vremenu od samo dva mjeseca, organizirana djelatnost čelnika kluba oličena u ozbiljnosti ustroja kluba na vrlo ozbiljnoj razini.
Ilustrativno je i gostovanje reprezentativne vrste mađarskih studenata, pod imenom »Rambleri«, 2. rujna, takodjer 1901., sastavljene od renomiranih nogometaša iz mađarskih klubova. Gosti su uvjerljivo bili bolji, nadmoćno pobjedjujući 6:1.
Na osnovu činjenice da se u Mađarskoj nogomet već mnogo ozbiljnije igrao, postojala je organizirana liga, »Bačka« je odigrala mnogo utakmica prijateljsko-promidžbenog karaktera sa momčadima »Ferencvaros«, »BEAC«, »MAC», »MTK«, »UTE«, »Postas«, svi iz Budimpešte, kao i sa AC »ARAD«, AC »Temisvar«, AC »Pecs« i mnogim drugim klubovima  utemeljenim prije nje.
U ligaškom natjecanju južne Mađarske, »Bačka« je prvi puta nastupila u sezoni 1908.-09., osvojivši prvenstvo u prvoj godini zvaničnog sudjelovanja.
                                    
HRVATSKO-SLOVENAČKA LIGA :  Sredinom 1939. godine »Bačka« postaje članom Hrvatsko-slovenačke lige, osnovane tokom mjeseca svibnja odlukom Upravnog odbora Hrvatskog sportskog saveza. Članovi novoformirane lige, osim »Bačke«, bili su i »Građanski«, »Concordia«, »HAŠK« iz Zagreba, »Hajduk« , »Split« iz Splita, »Slavija« iz Osijeka, »Slavija« iz Varaždina, »SAŠK« iz Sarajeva i »Ljubljana«.
Prvenstvo je održano po dvokružnom sistemu. U veoma jakom i  kvalitenom natjecanju »Bačka« se plasirala na pretposljednje mjesto, ostvarivši  skor 5-2-12, uz omjer golova 23:48. Mnogo je važnije istaknuti značaj koji su imale utakmice »Bačke« protiv renomiranih hrvatskih ekipa, održanih na  stadionu kraj Somborske kapije, a na radost svih poklonika nogometne vještine. Gostovanja »Građanskog«, »Hašk«-a i »Hajduka«, (istim redoslijedom su se plasirali na tablici prvenstva), značila su mnogo Subotičanima, koji su imali prilike svake druge sedmice uživati u kvalitetnim predstavama svjetski poznatih nogometaša iz drugih dijelova zemlje. Iako kratkog vijeka. Iduće godine liga je započeta pod imenom Hrvatska liga, ali je prvenstvo prekinuto početkom Drugog svjetskog rata. Natjecanje sa hrvatskim klubovima ostavilo je neizbrisiv trag u srcima navijača i prijatelja kluba, koji su od najranijih početaka bili najbrojniji upravo iz hrvatskog nacionalnog korpusa.
U svojoj gotovo stoljetnoj povijesti klub je dao mnogo kvalitenih igrača, koji su igrali i za reprezentativne vrste, proslavljajući ime kluba sa sjevera Bačke. Mnoštvo pehara krasi stare vitrine, pričajući beskrajnu priču o ljudima čija se zamisao izborila sa vremenima mnogih političkih promjena, opstajući vjerom u nedodirljivi ideal sporta. Mijenjali su joj ime, jedno vrijeme bila je »Zvijezda«, limitirali joj rad pod svima znanim okolnostima, mijenjali  uprave i čelnike, ali »Bačka« je uspjela opstati, te povratiti svoje ime, noseći ga ponosito na koncu prvog vijeka postojanja. 
Danas se, nažalost, NK »Bačka« natječe u četvrtoj ligi. Kao i uvijek, na koncu ostaje nada da će u skorijoj budućnosti najstariji nogometni klub s ovih prostora povratiti nekadašnji  sjaj, te ponovno zasijati radošću u srcima odistinskih »bačkaša«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika