Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pet simbola sreće

U   životu je veoma važno imati stila. On nas upravo razlikuje od drugih i daje nam jednu jedinstvenu notu u oblačenju, življenju, pogledu na svijet, u opremanju stana, uređenju prostora. I baš zbog njega smo specifični i drugačiji. »Njegovo veličanstvo« stil je dio nas i naše svakodnevice.
Trenutno vas muče mnogobrojni problemi? Život ne možete složiti  poput kutije žigica, težite harmoniji a ona izmiče? Imate problema u ljubavnom životu? Zabrinuti ste za svoju karijeru? »Glavni uzrok može biti uređenje vašeg doma«, riječi su Anne Marković, stručnjaka za  prastaru kinesku filozofiju, Feng Shui. »Donald Tramp je koristi. Virgin airlines, The Bank of England, Ujedinjene Nacije je prihvataju, čak i Big Brother  koristi ideje iz ove prastare umjetnosti.«
 
4 Na kojim principima počiva Feng Shui?
Drevnim Feng Shui znalcima je još prije više tisuća godina unatrag bilo poznato da mjesto na kome živimo, način na koji stanujemo utječe na zdravlje, energiju, odnose s drugim ljudima, raspoloženje, koncentraciju, a samim tim i na generalnu uspješnost u životu. Feng Shui  predstavlja kinesku filozofiju, učenje jinga i janga, pomirenje svijetlog i tamnog, dobrog i lošeg,  da bi čovjek mogao biti u ravnoteži. Po kineskoj filozofiji cijeli svijet je sastavljen od 5 elemenata, 5 elemenata na kojima počiva i Feng Shui: drvo – simbolizira razvoj, istok, učenje, planiranje: vatra – simbolizira jug, pokazivanje našeg uspjeha, slavu u životu; zemlja – simbol sigurnosti, ishrane; metal – simbol koncentracije i komunikacije; i voda – simbol duše, radoznalosti, izlaska u svijet. Tih 5 elemenata treba uskladiti u prostoru da bismo ostvarili harmoniju. Dominacija samo jednog nije dobra.
 
4 Kako je Feng Shui došao kod nas i da li njegova primjena ima plodno tlo na našim prostorima?
Feng Shui kao filozofija, umjetnost, rodjena je u Kini prije 5 tisuća godina. Velikim migracijama Kineza ova filozofija prvo se širila u Aziji, Australiji, potom u Americi, da bi iz Amerike stigla u Europu. Kod nas se pojavila prije četiri godine kao pojam koji je u ekspanziji. Principi funkcioniranja  univerzuma su isti, bili mi na Balkanu ili u Kini. Elementi Feng Shui-a se nalaze i u narodnim arhitekturama. Kada je princip ispravan, uvijek ga je lako primijeniti  na konkretan slučaj. Naši simboli koji nas okružuju (kukuruz, muškatle, šling) mogu takođe imati pozitivan utjecaj kao i kineski zmaj,  crveni feniks, kornjača, tigar. Kukuruz možete postaviti u krajnji lijevi kut od ulaznih vrata. Predstavlja zlatnu šipku i brži priliv novca u vaš dom. Muškatle na terasi (ako je terasa okrenuta k jugu) savršeno zamjenjuju crvenog feniksa i  čine vas vidljivijim u svijetu i poboljšavaju vaš položaj u društvu. Šling treba postaviti na zapad, jer je veliki rad uložen u finu stvar. Povećava priliv novca, uživanja u životu i pomaže opraštanju.
 4 Lijekovi u Feng Shui-u?
Feng shui lijekovima mogu se efikasno korigirati nedostaci prostora (npr. nepravilan oblik prostora) ili se mogu smanjiti neželjni utjecaji. Feng Shui lijekovi se primjenjuju i kada postoji potreba da se energija u nekom prostoru modificira – da se ublaži ili aktivira. Oko nas postoji mnogo toga štetnog i neutraliziranje tih štetnih oblika, loših misli je liječenje prostora. Neki feng shui lijekovi su vrlo jednostavni i odnose se na bacanje starih stvari, popravljanje polomljenih, farbanje stolarije.
Cjevasta zvonca su jedan od najkorištenijih i najpopularnijih feng shui lijekova. Zvonca liječe prostor i zvukom koji prevali i pokretom, zato što se pokreću u skladu sa kretanjem zraka (otvaranjem i zatvaranjem vrata). Postavljaju se najčešće iznad vrata ili prozora gdje je mogućnost za njihovo kretanje velika.
Biljke su veoma važne jer lišćem raspršuju loše utjecaje. Iz zemlje izvlače hranjivu materiju pretvarajući je u živu. Simboliziraju transformaciju, rast, razvoj, čiste zrak i uzvraćaju ljubav.
Kristali (misli se na osmougaone fasetirane kristale) se u prostoru koriste kada treba aktivirati energiju u nekom dijelu prostora. Postavljaju se na mali stalak osvjetljen lampom ili uz prozor.
 
4 Feng Shui savjet za ljubav?
Jugozapadni dio sobe je ljubav. Ako tu netko ima prozor, muškarac bi trebao staviti dva kristala jer  broj dva je ženski broj, a žena treba staviti šest kristalčića jer je šestica muški broj. To je ono što će privući suputnika odnosno suputnicu. Ako se na jugozapadu nalazi zid onda se postavlja objekat u paru koji nas asocira na ljubav na primjer dva goluba, dvije jabuke, dvije sveće, dva srca. Potrudite se da izbjegnete kič.
 
4 Dolaskom proljeća, bude se ljudi i životni prostori, kako pokrenuti novu životnu priču sa sretnim krajem?
Prva najvažnija stvar je napraviti veliko i generalno spremanje. Godinama skupljamo stvari koje nam ne trebaju u kući, koje nas sprečavaju u pokretu. Ako otvorimo oči onda ćemo i  vidjeti. Operite prozore i bolje ćete vidjeti. Bacite sve ono sto će vam možda nekada trebati, jer vam nikada neće trebati. Očistite svoj prostor od prašine i starih i nepotrebnih stvari. One zarobljuju energiju i ne dozvoljavaju novim stvarima da uđu u vaš život. Praksa  je pokazala da veliko, temeljno sređivanje, čiš-ćenje i bacanje stvari mogu poboljšati energiju u prostoru...
 
4 Razlika između tradicionalnog i modernog Feng Shuia?
Postoje mnogobrojne škole o Feng Shuiu, ali danas pravimo jasnu i osnovnu razliku između tradicionalnog kineskog Feng Shuia i američkog new age Feng Shuia. Kinezi imaju vrlo stroga matematička pravila na osnovu kojih se sve izračunava, a new age Fang Shui insistira na intuiciji. Moje iskustvo je da, ipak, kineski Feng Shui bolje funkcionira od intuitivnog, jer intuicija može  prevariti.
 
4 Feng Shui: sujevjerje ili stil života?
Postoje dvije varijante. Ako se Feng Shui shvati pogrešno onda će lice koje ga primjenjuje postati sujevjerno, a ako se shvati suštinski, onda će biti svjestan svog života i značaja geste i značaja boja, značaja onoga što ga okružuje, na neki način shvatiti će sebe u svijetu. A to nije sujevjerje i tada će prestati micati sitnice sa jednog kraja sobe na drugi. Kada netko počne prakticirati Feng Shui, onda odjednom drugačije počne vrednovati stvari, svijet oko sebe. U mogućnosti je da vidi jednu cjelovitiju sliku i ravna se prema njoj.
M. M.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika