Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Putnička dijareja

Uvjerljivo najčešći zdravstveni rizik putnika, posebice onih koji posjećuju zemlje u razvoju, je putnička dijareja ili proljev, što može biti blaga i dosadna, ali i produljena, bolna i onesposobljavajuća bolest. Stoga ne dopustite da vam jedini suvenir koji ćete donijeti s puta bude putnička dijareja i da vam ona upropasti odmor! 
Svake godine 20-50 posto međunarodnih putnika (procjenjuje se oko 10 milijuna ljudi) dobije proljev na putovanjima, obično tijekom prvog tjedna, no proljev se može pojaviti u bilo koje vrijeme tijekom puta, ili čak i nakon povratka kući, trajući i do mjesec dana po povratku.
Glavni uzrok su zaražena hrana ili voda, što se najčešće viđa u regijama s lošim higijenskim uvjetima i sanitarijama. Tako su zemlje visokog rizika za razvoj ove bolesti zemlje u razvoju, kao što su: Latinska Amerika, Afrika, srednjoistočne zemlje, Azija, ali treba biti realan i skrenuti pozornost da se ove tegobe javljaju i kod turista koji ljetuju u Bugarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Osobe koje su osobito osjetljive i u situaciji povišenog rizika, jesu mladi, osobe oslabljenog imuniteta, osobe koje boluju od iritabilnog crijeva ili dijabetesa, te osobe koje uzimaju lijekove za gorušicu ili, pak, imaju razvijeni čir na želucu.
Na putovanjima se dijareja može dobiti već zbog same promjene vode i novih namirnica, čak i kada su zdravstveno ispravne. Ovo se objašnjava činjenicom da lokalna hrana i voda mogu sadržati dopuštene količine mikroorganizama uobičajenih za to područje, na koje je lokalno stanovništvo otporno, a turistima mogu stvarati mnoge probleme.
Uobičajeni simptomi su:
nagli početak
povećana učestalost, količina i težina stolice
promijenjena konzistencija stolice
mučnina i/ili povraćanje koji mogu biti pridruženi
grčevi, napuhnutost, vjetrovi
vrućica
slabost
Zbog činjenice da je to uglavnom bolest koje sama prođe, često je jedino potrebno liječenje oralnom rehidracijom, to jest uzimanjem dovoljne količine vode. Naime, dijarejom se gubi puno tekućine, koju je potrebno nadoknađivati zbog rizika od dehidratacije. Tako je preporuka da se gubitak tekućine nadoknadi uzimanjem instant juhica iz kesice koje u sebi sadrže i soli, elektrolitni rastvor »orosal«, te čaj od mente, kamilice ili lipe. Alkohol svakako treba izbjegavati, jer pridonosi dehidraciji. Što se ozbiljnijeg liječenja tiče, većina ovih tegoba prođe sama od sebe za dan-dva. Ukoliko ste, pak, osetljiviji ili dijareje postanu tako česte da vas jednostavno onesposobljavaju za uživanje na moru, savetujemo uzimanje preparata na bazi probiotika, kapsule ili praškove »flonivin«, »lineks« ili »bulardi«, koji se mogu uzimati i preventivno. 
Ako se razvije proljev s 3 ili više stolica u razdoblju od 8 sati, i povezani su s mučninom, povraćanjem, grčevima u stomaku, vrućicom, ili pojavom krvi u stolici, potrebno je savjetovati se s liječnikom zbog eventualnog dodatnog uzimanja antimikrobne terapije. 
 
PREVENCIJA: Izuzetno treba voditi računa o kvaliteti hrane koja se uzima. Treba se čuvati sumnjivih obroka koji se pripremaju ili prodaju na otvorenom, a posebice se treba čuvati sirove hrane. Voće i povrće potrebno je dobro oprati ili još bolje oljuštiti. Veliki broj mikroorganizama ubija se termičkom obradom, pa je samim tim mnogo bolje odlučiti se za provjerenu varijantu i uzimati samo termički obrađene namirnice. Kada ne postoji jamstvo kvalitete vode iz slavine, treba piti flaširanu vodu. Izuzetno je važno održavati higijenu. Podrazumijeva se svakodnevna higijena tijela kao i izbjegavanje sumnjivih kontakata sa životinjama, ali i s ljudima.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika