Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zdravo, kneže - viteže!

Kanadski pjevač, skladatelj, tekstopisac, te, nadasve sjajan spisatelj, šezdesetosmogodišnji bard konceptualnoga kantautorskoga rocka s kraja 60-ih minula stoljeća, Leonard Cohen, dobitnik je najvišega priznanja te zemlje u oblasti umjetnosti i pop-kulture. Generalni  guverner Kanade, Adrienne Clarkson, proglasila je Cohena pripadnikom viteškoga reda Kanade, javlja »Reuters«. Pored Cohena, koji je, inače, rođen u Montrealu, među dobitnicima su još neki ugledni umjetnici, rođeni Kanađani: redatelj Norman Jewison, legendarni virtuoz jazz-glasovira, crnoputi Oscar Peterson,  te glumac Christopher Plummer. Leonard  Cohen, je inače, 1991. proglašen oficirom istoga reda, što je drugo priznanje po rangu. Na ceremoniji održanoj u Otawi, titulu pripadnika oficirskoga reda Kanade, dobio je i redatelj David Croneberg, kao i Cohen -Kanađanin jevrejskoga podrijetla.
 
 
Malik Tintilinić
na netu
 
Već mnogobrojnim nagradama u svijetu okićen multimedijalni projekt »Priče iz davnine«, rađen prema zbirci bajki Ivane Brlić-Mažuranić, zabilježio je još jedno priznanje svoje kvalitete: web-site toga izdanja, »Bulaja naklade« iz Zagreba, koje je izrađivao međunarodni tim animatora, ilustratora, glazbenika, glumaca, prevoditelja, i programera iz različitih dijelova svijeta, ušlo je u finale festivala »SXSW Interactive« u teksaškomu gradu Austine, SAD. 

 

Festivalske nagrade »Web Awards« dodjeljuju se u dvadesetak kategorija, a »Priče iz davnine« nominirane su u kategoriji animacija.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika