Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očuvanje kulturnog identiteta Hrvata

Jedna od uloga kulturnih institucija, udruga i književnih časopisa je sagledavanje i očuvanje vrijednosti tradicionalne kulture i stvaralačkog rada sadržanog u kulturnoj baštini. Za kulturu je bitna kategorija kontinuiteta i zbog toga je važno baviti se transferom kulture. Potreba za poniranjem u dubine našeg tradicionalnog i organskog bića, iskazuje se  i u radu udruge Matica hrvatska - Subotica, koja promiče kulturni identitet hrvatskog naroda. 
Među brojnim aktivnostima Matice, koja je osnovana u Subotici 1995. godine pod nazivom Bunjevačka matica, a preimenovana u naziv Matica hrvatska - Subotica, 1998. godine, njena predsjednica Viktorija Grunčić, ističe obnavljanje časopisa za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni«. 
»Časopis je utemeljen 1935. godine, ali se gasi zbog početka II. svjetskog rata«, kaže Viktorija Grunčić. »Matica je imala brojne aktivnosti na kulturnom polju, a jedna od njih je ponovno pokretanje i obnavljanje časopisa ‘Klasje naših ravni’. Odluka je donijeta na sjednici Upravnog odbora Matice i nakon što mi je povjereno uredništvo, počeli smo objavljivati časopis 1996. godine, u teškim uvjetima, zbog skromnih materijalnih sredstava. Sada je ta pomoć obimnija. Objavljivanje časopisa pomažu Matica hrvatska - Zagreb i Skupština općine Subotica. Časopis smo pokrenuli u cilju očuvanja kulturnog identiteta ovdašnjih Hrvata. Nastojimo otkriti, upoznati i promovirati manje poznate hrvatske spisatelje i kulturne djelatnike da bi sačuvali naše stvaraoce od anonimnosti i zaborava.»
U časopisu »Klasje naših ravni« zast-upljena je poezija i proza, obljetnice, etnografija, pedagogija, fragmenti iz starog tiska, te prikazi knjiga. Dominiraju autorski izrazi koji su srasli s ovdašnjim podnebljem, bojom, zvukom, ritmom i melodikom, kao sugestivni izrazi osobne i kolektivne individualnosti. Viktorija Grunčić među brojnim prilozima izdvaja objavljivanje »Bunjevačkih narodnih pripovitki«, koje je obradio i priredio Ivo Prćić ml., kao i objavljivanje njegova rukopisa »Bunjevačka narodna nošnja (u slikama)«. Također naglašava i rad Istraživačkog odjela Matice hrvatske - Subotica, koji je prikupljao povijesne či-njenice i obradio u cijelosti život i djelo našeg velikog župnika Blaška Rajića, a obrađen je i značaj dr. Mihovila Kataneca i Matije Jankača, u svezi s radom Hrvatskog pjevačkog društva »Neven« u Subotici. Osim značaja redovitog objavljivanja časopisa »Klasje naših ravni«, naša sugovornica ističe i rad likovnih stvaralaca u okviru Matice. 
»Likovni stvaraoci su oformili dva odjela. Likovni odjel pod nazivom »Dr. Vinko Perčić«, te slamarski odjel »Anica Balažević«. Likovni i slamarski odjel imaju veoma dobru međusobnu suradnju pri organiziranju i pripremanju brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članovi oba odjela sudjelovali su kao izlagači na likovnim kolonijama u Gornjem Bregu, Sonti i Bunariću. Uspješna je i suradnja s Hrvatskim kulturno - prosvjetnim društvom »Matija Gubec« iz Tavankuta. Cjelokupan rad na području umjetničkog i duhovnog stvaralaštva sprovodi se u cilju očuvanja kulturnog identiteta ovdašnjih Hrvata«. 
 
Z. Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika