Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

IZLOŽBA KOLONIJE »BUNARIĆ«

U petak,  28. ožujka otvorena je u subotičkom vestibilu Gradske kuće izložba slika nastalih na 6. sazivu Likovne kolonije »Bunarić«, protekle, 2002. godine. Izložbu s pedesetak radova je organizirao Likovni odjel HKC-a »Bunjevačko kolo«, iz Subotice, a otvorili su je povjesničar umjetnosti Olga Šram  i Papp Arpad, lokalni ministar kulture.
 

OBLJETNICA  A.G. Matoša

»Lokalno i globalno u Antuna Gustava Matoša u povodu 130. godišnjice rođenja« tema je o kojoj će govoriti prof. dr. Krunoslav Pranjić iz Zagreba. Profesor dr. Pranjić najzaslužniji je za uvođenje predmeta stilistike i prvi je predstojnik Katedre za stilistiku na Filozofskom fakultetu. Predavanje će biti u svečanoj dvorani Gradske biblioteke u subotu, 12. travnja u 17 sati. Voditelj je Tomislav Žigmanov, profesor filozofije i književnik.
 

»HAIKU 03« MATIJE MOLCERA

Renomirani (al)i nikada zasluženo (pro)cijenjeni subotički multimedijalni umjetnik (spisatelj, prevoditelj, glazbenik, pedagog i likovni umjetnik) Matija Molcer, predstavio je svoju novu knjigu (poezije) naslovljenu (s) »Haiku 03«, u su-botičkom  gerontološkom Centru II. Iznimno zanimljiva forma stare kineske misaono-poetske kontemplativne forme - haiku, obogaćena je trojezičnim pristupom Matije Molcera, koji  u prvom dijelu knjige piše na hrvatskom, o ratu koji  je nezvan ali, izgleda usudom ne-prognan s ovih prostora, u drugom dijelu, što je na mađarskom jeziku (Molczer Matyas) piše o ekološkim nedaćama, te, u završnom dijelu knjige, na njemačkom (Mathias Moltzer) lamentira nad ontološkom (ne)uspostavljenošću kategorija vremena, pokreta i prostora koji bi imali biti filosofijske konstante, a to, stičemo dojam, ipak, nisu. Na koncu uspjele večeri, Molcer je nazočnima predstavio revolucionarnu zamisao sprovedenu u djelo-izveo je svoje haiku-skladbe za glasovir.
 

DANI HRVATSKOG FILMA U VOJVODINI

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba te HAD-a, iz Subotice, u Subotici, Somboru i Novome Sadu održati će se održati od 6. do 11. svibnja »Dani hrvatskoga filma u Vojvodini«. Pokrovitelji ove manifestacije su Skupština općine Subotica, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i obrazovanje, te Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici. O detaljnom programu i rasporedu manifestacije, kao i o popisu filmova, detaljno ćemo vas obavijestiti u nekom od naših narednih brojeva.
 

u Ateljeu 212 “»Dvije« Tene Štivičić

Na daskama beogradskog kazališta Atelje 212 biti će izveden komad »Dvije« mlade zagrebačke spisateljice Tene Štivičić. Redateljica je Snježana Banović, bivša direktorica drame zagrebačkog HNK. Premijera je zakazana za konac travnja. »Dvije« je priča o dvije mlade Zagrepčanke koje u potrazi za emocijama i uzbuđenjima pokušavaju tu prazninu utažiti raznim podražajima potrošačkog društva. Ali, tu je i jedan ljubavni trokut. Može li se ovaj komad »Dvije« nazvati ženskim? Tena veli: »Kada netko kaže ’žensko pismo’ onda se tomu može suprotstaviti ‘muško pismo’ što ne volim«. Snježana Banović nešto je određenija: »Danas svatko tko piše kolumnu o ovim ili onim stvarima naziva to ženskim pismom. Meni je to pojeftinjena varijanta. Nisam za to«. U beogradskoj verziji »Dvije« igraju Jelena Đokić, Aleksandra Janković, Stela Ćetković i Zoran Cvijanović. 
 
IN MEMORIAM
PREMINUO STIPAN ŠABIĆ (1928.-2003.)
 
U noći između 30. i 31. ožujka preminuo je veliki likovni umjetnik, Stipan Šabić. Pokojni slikar, sem što, nedvojbeno, spada u red onih velikana vizualne umjetnosti koji su slavu rodnoga grada (rođen je 25. prosinca 1928. u Tavan-kutu), pronijeli i van njegovih zemljopisnih atara (poput, primjerice, Vin-klera i  Safranya, pokojnih mu ispisnika), ostaje upamćen i kao neumorni kulturni pregalac i vrijedni pedagoški djelatnik (suosnivač »Kolonije grupe šestorice«, »otkrivanje« i aktivno potenciranje autentičnoga narodnoga stvaralaštva likovne tehnike rada sa slamom). Prije dvije godine pokojni je Maestro upriličio veličanstvenu retrospektivnu izložbu u subotičkom Likovnomu susretu.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika