Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tužba protiv Petricha

Hrvatski svjetski kongres zasjedao je od 25. do 28. ožujka na Kaptolu u Zagrebu, a centralna tema ovog susreta bila je situacija u kojoj se Hrvati nalaze u Bosni i Hercegovini. Naime, ova asocijacija nevladinih udruga, na čijem čelu se već 12 godina nalazi prof. dr. fra Šimun Šito Ćorić, ima svog izravnog zastupnika pri Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kako u New Yorku, tako i u Genevi. Hrvatski političari i javni djelatnici okup-ljeni oko ove institucije odlučili su podići tužbu protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice Wolfganga Petricha kod suda u New Yorku zbog navodnih malverzacija i postupaka kojima su Hrvati dovedeni u nezavidan položaj – saznajemo od predstavnika vojvođanskih Hrvata, predsjednika HNV-a, mr. Josipa Ivanovića. 
Ivanović je sudionicima kongresa predstavio instituciju Hrvatskog nacionalnog vijeća, te je govorio o stanju hrvatske zajednice nakon atentata na premijera Srbije dr. Zorana Đinđića. Okupljene je upoznao i s prvim vojvođanskih tjednikom na hrvatskom jeziku, »Hrvatskom riječi«, što je pozdravljeno aplauzom.
Rad Hrvatskog svjetskog kongresa odvija se u dvije grupe. U prvoj su iseljeni Hrvati (politička i gospodarska emigracija), a druga grupa su autohtoni Hrvati izvan Hrvatske. Odlukom Središnjeg od-bora HSK, predsjednik Odbora za autoh-tone Hrvate postao je mr. Andrija Kopilović. On je na toj funkciji naslijedio Miju Karagića iz Mađarske, a radit će na koordiniranju predstavnika Hrvata iz Italije, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Češke, Rumunjske, Makedonije i Srbije i Crne Gore.
Josip Ivanović se tijekom boravka u Zagrebu susreo i sa visokim predstavnicima Ministarstva prosvjete i sporta sa kojima je razgovarao o obrazovanju u hrvatskim odjeljenjima u Vojvodini. Razgovaralo se o mogućnosti da mi-nistarstvo stavi na raspolaganje jednu visoko educiranu učiteljicu radi pomoći uspostavi obrazovanja na hrvatskom  jeziku u Vojvodini, kada bude dobivena diplomatska suglasnost SCG.          
 
  N. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika