Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zubni kamenac i karijes

Na nečistim zubima često se naslaže zubni kamenac. Kamenac se sastoji od čvrstih dijelova sline, skinutih površinskih stanica sluzokože jezika i usta, raznih bakterija, ostataka hrane, masti i proteina. Kada se ovaj talog stvrdne, nastaje zubni kamenac. On ne razara zub, ali nadražuje sluzokožu desni (tkiva oko zuba) i na taj način izaziva upalu. Desni obično nabubre, krvare, i na koncu se povlače, te u krajnjem slučaju dolazi do ispadanja zdravih zuba. Zubni kamenac je posljedica zapuštenog stanja zuba i usta, i obično je praćen vrlo gadnim zadahom iz usta. Zubni kamenac treba svakako odstraniti sa zuba. Ovaj posao može obaviti samo zubni liječnik, odnosno stomatolog, ali svaki pojedinac može redovitom njegom zuba i usta spriječiti njegovo nagomilavanje. Savjetuje se skidanje kamenca jednom u šest mjeseci ili barem jedna kontrola kod stomatologa godišnje.
Zubni karijes je najčešća bolest zuba i jedna je od najraširenijih bolesti kod čovjeka. Postotak raširenosti zubnog karijesa je naročito velik kod razvijenijih naroda, što daje povoda za tvrdnju da su njegovo nastajanje i rasprostranjenost usko vezani uz kulturu, njen utjecaj, način života te prvenstveno način prehrane.
Glavni uzrok kvarenja zuba, odnosno nastanka zubnog karijesa, je zubni plak koji je sličnog sastava kao i zubni kamenac. U početku sama bolest često nema simptoma, ali s napredovanjem oštećenja zubne cakline dolazi do pojave preosjetljivosti zuba te zubobolje. Tada se osjeti jak, probadajući bol svaki put kada se jede nešto toplo, kiselo, slatko, ili pak hladno. Ako se širenje infekcije ne spriječi u ovoj fazi, dolazi do širenja karijesa te skupljanja gnoja u srži zuba, što osim bolova izaziva i otok, a nerijetko i stvaranje gnojnih kesica u mekanom tkivu, pa i u kosti oko zuba. U krajnjim stadijima ovakva infekcija se može proširiti na sinuse, preko njih na moždanu opnu, pa izazvati čak i opće otrovanje krvi, odnosno sepsu organizma koja je opasna po život. Na svu sreću, ovakav razvoj bolesti je rijedak i često je bol zbog pokvarenog zuba dovoljan povod da se razvoj bolesti zaustavi time što će se bolesnik javiti stomatologu. Svakako, bitno je shvatiti da stomatološka intervencija ne dovodi do izlječenja pokvarenog zuba, jer pokvareni dio zuba nitko ne može vratiti, nego sprečava daljnji razvoj bolesti i tako spašava dio zuba koji se još da spasiti. Ovako se, čišćenjem srži zuba i stavljanjem plombe, čuva funkcija zuba i zubnog aparata. Ukoliko je zub oštećen u većoj mjeri, odnosno ako se radi o više izvađenih pokvarenih zuba, treba razmotriti i naknadno stavljanje zubnih proteza kako bi vilica zadržala svoj oblik, a zubni aparat svoje mnogobrojne funkcije. 
 
ISHRANOM PROTIV KARIJESA
Žele bombone su najopasnije upravo zato jer se lijepe za zube zadržavajući bakterije određeno vrijeme i stvarajući im idealnu sredinu za razmnožavanje. Ipak, ako ne možete odoljeti, uzmite slatkiše bez želatine ili, još bolje, kockicu crne čokolade.
Jedite redovito čvrste namirnice, jer one razrađuju mišiće vilice, pospješujući žvakanje i lučenje sline. A slina štiti zube tako što ih čisti i smanjuje kiselost u ustima. Zato jedite sveže voće umjesto kompota i slobodno žvaćite žvakaću gumu bez šećera poslije obroka, ako niste u mogućnosti oprati zube. 
Dok mnoge namirnice povećavaju opasnost od karijesa, sir smanjuje kiselost u ustima i neutralizira štetan utjecaj pojedinih namirnica. Bogat kalcijem i fosforom, on također pojačava zaštitni utjecaj sline. Zato je sir idealan za kraj obroka. Pod uvjetom da nemate povišen kolesterol.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika