Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Akupunktura i akupresura

Među najpoznatijim oblicima alternativnog načina liječenja vjerojatno su upravo akupunktura i akupresura. Ove dvije metode dio su tradicionalne kineske medicine, koja je ustvari sustav zdravstvene skrbi potekao iz Kine prije nekoliko tisuća godina i još uvijek nailazi na široku primjenu u svim azijskim zemljama. Obje ove metode temelje se na teoriji o meridijanima – putovima energije za koje se vjeruje kako se pružaju tijelom, noseći životnu snagu, odnosno vitalnu energiju koja cirkulira organizmom, a zove se chi (či).
AKUPUNKTURA (od lat. »acus« – igla + »pungere« – ubadati) termin je koji je prvi upotrijebio jedan Nizozemac, a odnosi se na način liječenja kod kojeg se protok chija kontrolira ubadanjem igala tankih poput vlasi kose na točno određena mjesta duž meridijana. Ovdje se smatra kako se bolest javlja kao posljedica disbalansa chija, te neravnoteža, višak ili manjak chija dovodi do zdravstvenih poremećaja. Ubadanjem tankih igala u akupunkturne točke, kojih ima otprilike 365, ponovno se uspostavlja ravnoteža. Ovaj tretman, koji se sastoji od zabadanja prosječno 5-15 tankih igala, mora obavljati za to osposobljen praktičar. Postupak rijetko boli, iako se često može osjećati pečenje dok su igle zabodene na dubinu od svega nekoliko milimetara (npr. na vršcima prstiju), do čak 7-10 centimetara (na mjestima s debelim slojem sala, kože ili mišića). 
Uistinu je dokazana sposobnost akupunkture da ublaži bolove kod mnogih pacijenata. Tako su najčešća područja primjene ove metode migrena i ostale glavobolje, kronični bolovi i smetnje u lokomotornom sustavu (mialgije, multiple skleroza, paraliza i dr.). Osim toga, popularna je i primjena akupunkture u kurama mršavljenja i pri odvikavanju od pušenja, a neki je preporučuju i kao način liječenja ovisnosti o drogama. 
Od nedostataka vezanih za akupunkturu navode se mogućnost pojave hematoma (masnica) kao posljedica slučajnog uboda u krvnožilni sustav. Nervne ozljede također se povremeno javljaju. Ukoliko se zanemare pravila dezinfekcije te sterilizacije i ako se upotrebljavaju korištene igle, može se javiti hepatitis. Ipak, ove je opasnosti lako izbjeći opreznim korištenjem i kurama u provjerenim ordinacijama provedenim od strane osoba koje su stručno osposobljene za ovaj način liječenja.
AKUPRESURA se sastoji od pritiskanja točaka na tijelu prstima ili rukama kako bi se izmijenio unutarnji protok navodne životne snage chija, njezinim jačanjem, umirivanjem ili uklanjanjem prepreka za njezin protok. Točke za akupresuru poredane su duž 14 meridijana koji ne odgovaraju niti jednom fiziološkom procesu ili anatomskoj strukturi tijela. Tako, može se pritisnuti samo jedna točka da bi se ublažio određeni simptom ili tegoba, ili pak niz točaka određenim redoslijedom kako bi se poboljšalo opće stanje organizma. Neka ispitivanja su potvrdila kako akupresura može biti djelotvorna kod niza zdravstvenih problema, uključujući mučninu, bolove i slabost povezanu s moždanim udarom.
Ovu metodu može primjenjivati netko tko je uvježban u toj tehnici ili se ona može vježbati kod kuće. Svakako, snaga pritiska se razlikuje od mjesta do mjesta, ali općenito, na većini mjesta potrebno je primijeniti jednakomjeran pritisak prema dolje u trajanju od jedne do dvije minute. Opasnosti od akupresure su minimalne, pod uvjetom da se poštuju neke mjere opreza. Postoje određene točke koje se nikako ne smiju pritiskati tijekom trudnoće, niti se pritišću otvorene rane, proširene vene, tumori, upaljena ili inficirana koža, mjesta nedavnog operacijskog zahvata ili predjeli u kojima se sumnja na prijelom kosti.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika