Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osnovan HKUD »Vladimir Nazor«

U Stanišiću je Kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« djelovalo tijekom četiri desetljeća XX. stoljeća i njegov je rad predstavljao svojevrstan kulturni svjetionik oko kojeg se okupljalo svekoliko pučanstvo. 
Društvo je imalo širok djelokrug aktivnosti, u radu je sudjelovalo oko 200 članova u raznim sekcijama, a odvijala se redovita suradnja i sa somborskim Narodnim pozorištem, čiji su glumci vodili dramske sekcije. Postojali su zborovi, literarne i dramske sekcije, svaka od njih je uz svoje redovite imala i omladinsko-pionirske skupine. Sudjelovalo se na natjecanjima i dobivena su brojna priznanja i nagrade. Mnogobrojni estradni umjetnici nastupali su u prostorijama KUD-a, primjera radi Mišo Kovač i Oliver Dragojević.
 
Ideja o osnutku
 
Raspadom bivše države dolazi i do zamiranja rada KUD-a, koji je neprekidno djelovao od 1950. do 1990. godine. U međuvremenu je nekome naziv zasmetao pa je Društvo 1995. preimenovano u KUD »Dositej«. Otvaranjem novog Doma kulture udruga se seli u nove prostorije. Stara zgrada doma je napuštena i svojim oronulim izgledom ruži središte sela.
Uključenjem Hrvata iz Stanišića u rad manjinske zajednice počela se javljati ideja o osnutku svog, hrvatskog, kulturno-umjetničkog društva. Iako su aktivnosti na osnutku novog društva pokrenuli članovi mjesne organizacije DSHV-a, predvođeni Ivanom Karanom, među osnivačima je i znatan broj nestranačkih ličnosti, kao i pripadnika većinskog naroda.
Poslove oko registracije udruge na sebe je preuzeo Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.
 
Osnivačka skupština
 
Osnivačka skupština Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva iz Stanišića održana je 26. ožujka 2009. godine u maloj dvorani Doma kulture u Stanišiću. Skupštini su osim osnivača nazočni bili mnogi gosti i uzvanici: generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, te predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice. Tu su bili i predstavnici HKUD-a »Vladimir Nazor« iz Sombora, HBKUD-a »Lemeš« iz Svetozara Miletića, KUD-a »Dositej« i MKUD-a »Ady Endre« iz Stanišića. Osnutku su nazočili velečasni Antal Egedy i predstavnici Mjesne zajednice.
Poslije pozdravnog govora Ivana Karana, koji je govorio o djelovanju hrvatske manjinske zajednice u Stanišiću, nazočnima se obratila generalna konzulica Ljerka Alajbeg. Ona se osvrnula na značaj osnivanja ovakvih društava i potrebu da se u njih uključuju novi naraštaji, te je istaknula kako nacionalne manjine predstavljaju mostove suradnje između matične i domicilne države.
Izabrano vodstvo
 
Potom je i službeno donesena odluka o osnivanju HKUD-a »Vladimir Nazor« iz Stanišića, dr. Slaven Bačić je izabran za ovlaštenu osobu za upis HKUD-a u Registar udruga i organizacija, usvojen je Statut, za predsjednika je izabran Ivan Karan, izabrani su članovi Upravnog i Nadzornog odbora i na koncu je izabran tajnik.
U planu aktivnosti je organiziranje Dana hrvatskog filma, izložbi slika i književnih večeri. Planira se izrada web stranice Društva. Najvažnija aktivnost u dolazećem razdoblju bit će osiguravanje prostorija za rad, odnosno osposobljavanje stare zgrade KUD-a »Vladimir Nazor«, koja je u vlasništvu općine. U prvoj bi se etapi osposobile prostorije za ured i dalmatinsku etno-sobu, a nakon toga i dvorana u kojoj bi se izvodile kazališne predstave. Do ispunjenja ovog cilja HKUD će djelovati u prostorijama Doma kulture. Kani se i obilježiti obljetnica organiziranog doseljavanja Hrvata iz Dalmacije na sjever Bačke.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika