Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pr­vi krug

Vrućina u zraku (33-38 Celzija) i još vruće na terenima diljem Portugala, temeljito je sažeta konstatacija prvog kruga natjecanja po skupinama na Europskom nogometnom prvenstvu u Portugalu. Dobar nogomet, neizvjesne utakmice, neočekivani rezultati, golovi, kartoni, obrati, dobri i loši suci, ispunjene tribine i milijuni gledatelja kraj malih ekrana sve su to šire odrednice natjecanja najboljih reprezentacija starog (našeg) kontinenta. Zbog svega toga je, upravo, nogomet najvažnija (sporedna?) stvar na svijetu!
SKUPINA A
Prvenstvo je otvoreno utakmicom koja je donijela najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela natjecanja, pobjedom (2:1) outsidera Grčke protiv ultra favoriziranog domaćina Portugala. Prejaki »sirtaki« je dva puta zasvirao gromoglasno i stadion je zamuknuo, a strijepnja glede plasmana domaćih u drugi krug sve je izraženija. Španjolska »furija« na jedvite jade uspjela je slomiti čvrsti ruski bunker (1:0) i potvrditi da se na momčad Raula i Morientesa treba najozbiljnije računati.
SKUPINA B
Neodlučeno Hrvatske sa čvrstim Švicarcima (0:0), uz igrača više od 50-te minute, donijelo je golemo razočarenje, ali i potvrdu kako na finalnom turniru najboljih europskih reprezentacija nema slabih momčadi. Šansa za plasman u drugi krug ostaje u dvije utakmice protiv bivših svjetskih prvaka, u kojima bi pobjeda protiv Engleske trebala biti dovoljna. Druga utakmica između favorita u ovoj skupini donijela je najveću »dramu« i spektakl zbog kojeg se u ovoj igri uživa, priuštivši nam posljednje minute susreta za pamćenje, u kojima je u hipu nestala, već viđena, pobjeda Engleza. Golovima Zidanea, iz slobodnjaka i penala, uz promašeni jedanaesterac Beckhama, »pijetlovi« su slavili sa 2:1
SKUPINA C
Ogled Italije i Danske (0:0) donio je još jednu potvrdu teorije kako nema pretplaćenih na sigurne pobjede i olako uknjižene bodove. U dinamičkom susretu, istina bez golova zašto su krivi briljantni vratari s obje strane, »prštilo« je od šansi u kojima je lopta već viđena u mreži, ali su Danci, na koncu, posve zasluženo izborili veliki bod. Švedski »vikinzi« poharali su u večernjem susretu Bugarsku (5:0) zabilježivši svoju najveću pobjedu na europskim prvenstvima, prikazavši lepršavu i efikasnu igru, dosad najljepšu na prvenstvu.
SKUPINA D
Česi su vrlo teško uspjeli svladati najveće iznenađenje po plasmanu, momčad Letonije (2:1) koja je prva povela, ali nije uspjela sačuvati rezultat. U drugom susretu ove skupine, ujedno i posljednjem prvog kruga natjecanja, Nijemci i Nizozemci su odigrali neodlučeno (1:1), rezultatom kojim, na koncu, mogu biti zadovoljne obje reprezentacije, iako je »Elf« vodio većim dijelom susreta. U preostalim susretima protiv Češke jedna od ove tri reprezentacije će, poslije tri odigrane utakmice u skupini, morat će završiti s učestvovanjem, baš kao i sve ostale momčadi iz ostalih skupina koje ne budu zauzele jedno od prva dva mjesta.                                                       

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika