Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svje­dočan­stvo o tra­di­ci­ji

U organizaciji Hrvatskog akademskog društva Subotica 10. lipnja u svečanoj Vijećnici Gradske kuće održana je promocija fotomonografije »Naši mladenci« Stanke Kujundžić. U svečanoj Vijećnici, koju su posjetitelji ispunili do posljednjeg mjesta, promocija je otpočela uz glazbu juniorskog orkestra Subotičkog tamburaškog orkestra pod ravnanjem Stipana Jaramazovića.
    Nakon nastupa mladih tamburaša predsjednik HAD-a Dujo Runje pozdravio je posjetitelje, kao i Stipu Medu, trećeg tajnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Miroslava Kovačića, konzula prvog razreda u generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Zorana Prćića, načelnika Sjeverno-bačkog okruga i Árpáda Pappa, predsjednika Izvršnog odbora Skupštine općine Subotica.
KARAKTERISTIČNI BUNJEVAČKI OBIČAJI: Dujo Runje je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatsko akademsko društvo izdavač fotomonografije »Naši mladenci« Stanke Kujundžić i istakao važnost izučavanja i proučavanja kulturne baštine podunavskih Hrvata, jer bez spoznaje tradicionalnih vrijednosti nema ni uspješne izgradnje budućnosti. U daljnjem dijelu programa govorio je dipl. etnolog Árpád Papp.
    »Veoma je značajno što je istraživanje Stanke Kujundžić oivičena jedinica o karakterističnim bunjevačkim običajima. Knjiga ‘Naši mladenci’ sastoji se iz dva dijela. Prvi dio knjige sastoji se od niza kronološki postavljenih fotografija koje prikazuju svadbenu nošnju mladenaca, dok se u drugom dijelu knjige opisuju svadbeni običaji bunjevačkih Hrvata u dvadesetom stoljeću. Knjiga je veoma vrijedna, jer omogućuje upoznavanje s dijelom naše subotičke tradicije, kao i daljnje izučavanje bogatih svadbenih običaja Bunjevaca sa stajališta etnološke struke«, rekao je među ostalim Árpád Papp, nakon čega je o fotomonografiji govorila recenzent knjige doc. dr. sc. Milana Černelić.
STOLJETNA KRONOLOGIJA: »Fotomonografija Stanke Kujundžić svojevrsni je kulturno-povijesni dokument razdoblja koje je njome obuhvaćeno. Osim slikovnog vremeplova kroz prijelomne trenutke u životima mnogih bunjevačkih obitelji, mogu one poslužiti i kao polazište za istraživanje povijesti fotografije u Subotici s etnološkom tematikom, na način da se proširi fundus fotografija i na neka druga područja iz života i kulture Hrvata Bunjevaca. U drugom dijelu knjige Stanka Kujundžić opisuje svadbene običaje Hrvata Bunjevaca u dvadesetom stoljeću u Subotici, onako kako je to sama doživjela upotpunjeno kazivanjima starijih ljudi iz njenog okruženja. Knjiga Stanke Kujundžić vrijedno je djelo o kulturnoj baštini Hrvata Bunjevaca kroz razdoblje od jednog stoljeća. Fotografije same za sebe, bez posebnog komentara, govore o duhu vremena iz kojega potječu. Skupljene na jednom mjestu izvrsna su stoljetna kronologija kulturnih zbivanja i modnih mijena koje su utjecale na način odijevanja Hrvata Bunjevaca«, rekla je doc. dr. sc. Milana Černelić, a potom je istakla, kako je specifičnost ove knjige što je u njoj kroz sliku i riječ prikazan dio života autorice, jer interes za znanjem o životu svojih predaka probudile su fotografije njezine prabake Kriste Stantić udane Malagurski, kojima se kao djevojčica divila i u svojoj dječjoj radoznalosti crpila saznanja o životu iz tih vremena od svojega dida ujaka Luke Malagurskog.
SLIKOM I RIJEČJU O SVADBENIM OBIČAJIMA: »Interes za svoju kulturnu baštinu Stanka Kujundžić je iskazala sakupljanjem vjenčanih fotografija kroz više naraštaja u svojoj obitelji, od rođaka, prijatelja i znanaca. Posebno je upijala informacije o običajima i životnim događanjima kroz više naraštaja, u kojima je i sama sudjelovala, te slikom i riječju o svadbenim običajima svima nama dala na uvid isječak iz svojega života i života svojih predaka«, rekla je doc. dr. sc. Milana Černelić. Na koncu promocije fotomonografije »Naši mladenci«, Stanka Kujundžić zahvalila se svima onima koji su dali fotografije. »Prema ovim fotografijama, uvijek smo bili u Europi, kao što smo to i danas«, rekla je Stanka Kujundžić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika