Arhiv tekstova Arhiv tekstova

To­var­nički not­tur­no

TOVARNIK – Prepoznali ste, zar ne, Matošev notturno, no, ja sam namjerno u naslovu stavio tovarnički, jer Matoš je rođen u Tovarniku, ne tako davne 1873. godine, na blagdan sv. Antuna Padovanskog, 13. lipnja. Po ocu, učitelju, porijeklom iz Plavne (Bačka), Matoš je Bunjevac, po majci, porijeklom iz Našica, Slavonac, no, on je ipak rođenjem Srijemac, barem se mi Srijemci tom činjenicom volimo hvaliti. Matoš bi se svakako naljutio na ovakvo svrstavanje i svojatanje, jer u duši je bio kozmopolit, građanin svijeta u pravom smislu te riječi, i kako je sam znao reći »u Beogradu naučih biti Hrvat«.
    Zašto pišući o Tovarniku najprije pišem o Matošu? Zato što se Tovarnik i želi odužiti svojemu i hrvatskom velikanu, uredivši njegovu rodnu kuću u spomen – muzej i što je nadnevak njegovog rođenja uzet za Dan općine Tovarnik. Taj je projekt do danas prihvaćen na svim razinama, od lokalne do državne. Time je prepoznata njegova važnost u graničnom području Hrvatske, gdje se Tovarnik na neki način doživljava kao ogledna vrata s Istoka, a Matoš kao hrvatska kulturna dobrodošlica, no, to sve još valja dovesti na onu pravu razinu.
RUŠENJE I GRAĐENJE: Tovarnik se u službenim dokumentima spominje godine 1335. i to pod mađarskim nazivom Thornok. U tursko je doba mjesto popaljeno i porušeno, ali se žitelji vračaju koncem 17. stoljeća, kada se doseljavaju i katolici iz Bosne koje predvodi franjevac o. Josip Silinović. 1729. godine izgorjela je katolička Crkva sv. Mateja, apostola i evangelista, ali se na istom mjestu gradi nova, koju je o svojemu trošku dao pokriti crijepom vlastelin Wilim barun Phefferschofer, izraditi oltar sv. Mateja i sv. Bartola u drvetu i novi tabernakul. Prva je pučka škola otvorena u Tovarniku 1758. godine. Sadašnja Crkva sv. Mateja sagrađena je na istom mjestu koncem 18. stoljeća. Nažalost, crkva je porušena na samom početku agresije na Republiku Hrvatsku, kaže župnik tovarnički, vlč. Josip Kalmar, i to baš uoči blagdana sv. Mateja, a tadašnji je župnik vlč. Ivan Burik ubijen tjedan-dva kasnije ispred župnoga dvora. Nažalost, do sada nismo pristupili obnovi naše crkve, ne samo iz materijalnih razloga, već i zato što je naša crkva spomenik kulture nulte kategorije pa smo morali prići ne samo temeljitoj obnovi nego i restauraciji, no Bogu hvala, konačno su sve predradnje završene i očekujemo da za koji dan potpišemo ugovor s izvođačem radova.
Tovarnik je prema popisu iz 1991. godine imao 4.300 žitelja, no tijekom agresije na Republiku Hrvatsku protjerani smo gotovo svi i bilo nas je diljem Lijepe naše i svijeta, kaže načelnik općine Marinko Beljo. Vratili smo se s mirnom reintegracijom hrvatskoga Podunavlja i prema popisu iz 2001. ima nas 3.200, što će reći da nas se vratilo gotovo 80 posto. I obnovu smo uspješno priveli kraju, a bilo je teško, jer i Tovarnik i Ilača su bili razoreni i devastirani, polja zapuštena, infrastruktura uništena i sve je to trebalo obnoviti i dovesti u funkciju. Završena je obnova obiteljskih kuća, doveli smo u red infrastrukturu, ostalo je još da oživimo gospodarstvo i da vratimo Tovarniku staru slavu.
MATOŠEVI DANI: Dakle, nije slučajno da su za Dan općine Tovarnik uzeti Matoševi dani, koji su i ove godine primjereno obilježeni. Sve je počelo još u petak, 11. lipnja, kaže Jakob Asić iz Ilače, donačelnik općine, polaganjem vijenaca na spomen-obilježjima i misom na tovarničkom groblju. Kako je to i dan osnovne škole koja nosi ime A. G. Matoša, održana su školska natjecanja i školske priredbe, te biciklistička utrka od Ilače do Tovarnika, a održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća. U subotu je u Tovarniku održana likovna kolonija uz sudjelovanje 20-tak slikara i kipara, a u Ilači je održana smotra folklora koja je započela svečanim mimohodom od Gospine vodice do Hrvatskog doma uz šokačko jahanje i zaprege. Osim domaćih KUD-ova nastupili su Šumari iz Vinkovaca, Sloga iz Lipovca, Jelačić iz Petrovaradina i Bodrog iz Bačkog Monoštora.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika